Δυτικό Μέτωπο: «Περιβαλλοντικός ρατσισμός σε βάρος της Δ. Αττικής» το νέο σχέδιο της Περιφ. Αττικής

Δυτικό Μέτωπο: «Περιβαλλοντικός ρατσισμός σε βάρος της Δ. Αττικής» το νέο σχέδιο της Περιφ. Αττικής
Παρασκευή, 31/01/2020 - 15:24

Για «υπερσυγκεντρωτική εγκατάσταση κολοσσιαίων διαστάσεων» στη Φυλή και την δυτική Αθήνα, κάνει λόγο το Δυτικό Μέτωπο (ομάδα συλλογικοτήτων-φορέων και κατοίκων της Δ. Αττικής, που αντιδρούν στη συνέχιση της λειτουργίας της Φυλής), μετά την παρουσίαση του νέου σχεδίου διαχείρισης των απορριμμάτων από τον περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργο Πατούλη, σήμερα στο Ζάππειο.
Σχολιάζοντας το σχέδιο σημειώνουν ότι περιορίζονται σε δύο (Γραμματικό, Σχιστό) από 6 οι μονάδες επεξεργασίας που προβλέπει το υφιστάμενο καθώς καταργούνται οι δυο μονάδες του κεντρικού τομέα Αθηνών και αυτή του νοτιοανατολικού τομέα που προβλέπει το υφιστάμενο ΠΕΣΔΑ.
Το Δυτικό Μέτωπο επισημαίνει ότι δεν έγινε η παραμικρή αναφορά για τις δυο μονάδες επεξεργασίας βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ), του Μαρκόπουλου και των Μεγάρων, και πως το ΕΜΑΚ Φυλής, θα αναβαθμιστεί ώστε εκτός των συμμείκτων που θα επεξεργάζεται μαζί με τα βιοαπόβλητα να φτάσει τους 200.000 τόνους.
Υποστηρίζει πως η διευκρίνιση του κ. Πατούλη ότι «δεν θα γίνει κανένας νέος χώρος τελικής διάθεσης στην Αττική με εξαίρεση το Γραμματικό (για τις τοπικές ανάγκες), σημαίνει πως «ο μοναδικός χώρος τελικής διάθεσης θα είναι ο ΧΥΤΑ Φυλής ο οποίος θα φιλοξενεί την μεγαλύτερη χωματερή του κόσμου, το μεγαλύτερο εργοστάσιο επεξεργασίας παγκοσμίως και την μοναδική στην Αττική μονάδα επεξεργασίας βιοαποβλήτων».
Τέλος, το Δυτικό Μέτωπο παρατηρεί ότι πρόκειται για «περιβαλλοντικό ρατσισμό» ενώ αναφορικά με τις πρόσφατες μελέτες που είδαν το φως της δημοσιότητας και διαπιστώνουν «μεγάλες και εγκληματικές υπερβάσεις, σε σχέση με τα θεσμοθετημένα όρια, στις τιμές των αέριων, εδαφικών ρύπων και αυτών του υδροφόρου ορίζοντα» κάνει λόγο για «απελπιστική περιβαλλοντική κατάσταση της εξεταζόμενης έκτασης των 10.000 στρεμμάτων» που «δεν φαίνεται να συγκινεί κανέναν».

ΑΠΕ ΜΠΕ