Δικαιώματα ρύπων: Οι μεγάλοι κερδισμένοι από την κατανομή των εσόδων για το 2024

Δικαιώματα ρύπων: Οι μεγάλοι κερδισμένοι από την κατανομή των εσόδων για το 2024
Τρίτη, 27/02/2024 - 07:55

Αλλαγές στην κατανομή των εσόδων από τους πλειστηριασμούς δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων για το 2024 φέρνει νέα απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ).

Βασικό στόχο αποτελεί η ικανοποίηση του αιτήματος της βιομηχανίας για την κάλυψη των κονδυλίων που αφορούν στο μέτρο της αντιστάθμισης για την αποτροπή της διαρροής άνθρακα (carbon leakage) δηλαδή της μεταφοράς της παραγωγής σε χώρες με πιο ελαστικό θεσμικό πλαίσιο όσον αφορά στις εκπομπές ρύπων.
Ειδικότερα, από το 1,5 δισ. ευρώ που είχε συγκεντρωθεί το 2023 στο «ταμείο» των ρύπων, στη βιομηχανία αντιστοιχούσε το 11%, ήτοι περίπου 165 εκατ. ευρώ. Με τροποποίηση της σχετικής υπουργικής απόφασης που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης το ποσοστό αυτό αυξήθηκε για το 2024 στο 17%.

Αυξημένο ποσοστό των εσόδων από τους ρύπους θα λάβει ο Διαχειριστής Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΠΕΠ) για την τροφοδότηση του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας) ο οποίος είναι ελλειμματικός. Για το 2023 δικαιούταν μόλις το 3,8%. Πλέον θα λάβει το 2024 το 14,61% των συνολικών εσόδων.

Να σημειωθεί πως μόλις το 45,82% των εσόδων του «ταμείου» ρύπων θα δοθεί το 2024 στον Ειδικό Λογαριασμό του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, όταν το 2023 το σχετικό ποσοστό ήταν πολύ υψηλότερο και είχε διαμορφωθεί στο 74,90%. Ποσοστό 2,12% των εσόδων και έως 25 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν το 2024 στον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α) για τους σκοπούς, τη λειτουργία και τις δράσεις του. Πρόκειται για μεγάλη αύξηση της χρηματοδότησης, καθώς το 2023 είχε λάβει το 0,9% από το «ταμείο» των ρύπων.

Ακόμη με την ίδια υπουργική απόφαση, ποσοστό 10,08% των εσόδων θα δοθεί το 2024 στο Πράσινο Ταμείο για τη χρηματοδότηση έργων για την προστασία, διατήρηση και βελτίωση του φυσικού περιβάλλοντος, για τη χρηματοδότηση έργων για την προστασία και διαχείριση δασών καθώς και για την αποκλειστική υποστήριξη του έργου της Διεύθυνσης Κλιματικής Αλλαγής και Ποιότητας της Ατμόσφαιρας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ειδικότερα για υλοποίηση δράσεων που σχετίζονται με την καλύτερη εφαρμογή των διατάξεων της Οδηγίας 2003/87/ΕΚ.

Επίσης, ποσοστό 1,65% των εσόδων και έως 19,5 εκατ. ευρώ θα δοθούν το 2024 στο Πράσινο Ταμείο για την χρηματοδότηση δράσεων για την ανάπτυξη βιώσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων χαμηλού ανθρακικού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος, με στόχο την ενίσχυση και σταδιακή διαφοροποίηση των τοπικών οικονομιών και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στις Περιφερειακές Ενότητες Κοζάνης, Φλώρινας και στον Δήμο Μεγαλόπολης της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας.

Ποσοστό 2,78% των εσόδων θα δοθεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργεια, ενώ ποσοστό 2,55% των εσόδων και έως 30 εκατ. ευρώ θα διατεθεί στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων ΑΕ (ΕΔΕΥΕΠ) για τις έρευνες για το θαλάσσιο αιολικό δυναμικό.
Ποσοστό 1,5% των εσόδων θα κατευθυνθεί στο λογαριασμό ειδικού σκοπού στην Τράπεζα της Ελλάδος για τη χρηματοδότηση έργων και δράσεων για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης, ενώ ένα ποσοστό 1,27% των εσόδων και έως 15 εκατ. ευρώ θα διατεθεί στην Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) - τ. ΙΓΜΕ για τις έρευνες για κρίσιμες πρώτες ύλες.

Ποσοστό 0,5% των εσόδων θα δοθεί στο Εθνικό Ταμείο Ενεργειακής Απόδοσης (Ε.Τ.Ε.Α.Π.) για χρηματοδότηση έργου και δράσεων για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης μέσω ανταγωνιστικών διαδικασιών στην τελική κατανάλωση. Τέλος, ποσοστό 0,12 % των εσόδων και έως 1,4 εκατ. ευρώ θα δοθεί για να καλύψει τις ανάγκες πληρωμής συνδρομών της χώρας σε διεθνείς οργανισμούς που συμμετέχει και διεθνείς συμβάσεις που έχει υπογράψει σύμφωνα με τα προβλεπόμενα σε αυτές, σχετικά με θέματα κλιματικής αλλαγής και προστασίας της στοιβάδας του όζοντος καθώς και για την εξυπηρέτηση των στόχων και δράσεων του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα.