Χαμηλό 20μήνου οι τιμές του LNG Ασίας

Χαμηλό 20μήνου οι τιμές του LNG Ασίας
Δευτέρα, 13/03/2023 - 08:18

Το ασιατικό υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) αυτή την εβδομάδα έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2021 λόγω της μειωμένης ζήτησης, αλλά τέτοια χαμηλά επίπεδα έχουν δώσει κίνητρο για την επιστροφή ορισμένων Κινέζων παραγόντων στην αγορά, η οποία αν διατηρηθεί θα μπορούσε να τροφοδοτήσει ανταγωνισμό με την Ευρώπη, σημειώνει σε δημοσίευμά του το διεθνές πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η μέση τιμή LNG για παράδοση Απριλίου στη βορειοανατολική Ασία “LNG-AS” ήταν 13,50 $ ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες (mmBtu), μειωμένη κατά 1 $ ή 6,9% από την προηγούμενη εβδομάδα, εκτιμούν πηγές του κλάδου.

Οι τιμές έχουν πέσει σχεδόν 52% από έτος μέχρι σήμερα και περίπου 81% από την κορύφωση του Αυγούστου 2022 στα 70,50 $/mmBtu.

«Η τιμολόγηση στην Ασία είναι πλέον επαρκής για να φέρει την κινεζική δραστηριότητα, με δύο φορτία να έχουν κρατηθεί σε μια κρατική επιχείρηση, ένα για το δικό της πρόγραμμα στην Κίνα και ένα άλλο σε βάση FOB (δωρεάν επί του πλοίου), και τα δύο σε ελκυστικές τιμές με ένα κάτω από 12 δολάρια /mmBtu», δήλωσε ο Toby Copson, παγκόσμιος επικεφαλής συναλλαγών στην Trident LNG.

«Ενώ το συναίσθημα ήταν στην πτωτική πλευρά εδώ και αρκετό καιρό, αυτό θα ενισχύσει την αγορά με τη δυνατότητα για περισσότερη spot δραστηριότητα από άλλους Κινέζους παίκτες και ίσως προσεκτική προπορευόμενη από τους Ευρωπαίους με τον πιθανό ανταγωνισμό για όγκο τώρα εμφανή», πρόσθεσε. .

Ο Samuel Good, επικεφαλής της τιμολόγησης LNG στην υπηρεσία τιμολόγησης εμπορευμάτων Argus, δήλωσε ότι πολλοί έμποροι συνεχίζουν να παρακολουθούν την πιθανή κινεζική ζήτηση για αυτό το καλοκαίρι με την ευρωπαϊκή υπόγεια αποθήκευση φυσικού αερίου να φαίνεται ότι θα εισέλθει στην περίοδο έγχυσης πολύ καλά εφοδιασμένη.

Πρόσθεσε ότι οι σταθερές χαμηλότερες τιμές έχουν τραβήξει παίκτες από τη νοτιοανατολική Ασία και τη Νότια Αμερική πίσω για άμεση προσφορά.

Στην Ευρώπη, οι τιμές του φυσικού αερίου ανέκαμψαν ορισμένες απώλειες στις αρχές της εβδομάδας λόγω του ψύχους με χιονισμένο καιρό σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο και σε άλλα μέρη της ηπείρου, σε συνδυασμό με το κλείσιμο στα γαλλικά τερματικά εισαγωγής LNG από τις 7 Μαρτίου λόγω απεργίας.

Η πανεθνική απεργία μιας εβδομάδας αναμένεται να μειώσει τη γαλλική αποστολή φυσικού αερίου στο δίκτυο κατά περίπου 0,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Τουλάχιστον τέσσερα πλοία LNG που κατευθύνονται προς τη Γαλλία έχουν αλλάξει πορεία προς άλλους τερματικούς σταθμούς στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ολλανδία και την Ισπανία, σύμφωνα με τον Alex Froley, αναλυτή LNG στην εταιρεία πληροφοριών ICIS.