H Ρωσία σταμάτησε τις παραδόσεις πετρελαίου προς την Πολωνία

H Ρωσία σταμάτησε τις παραδόσεις πετρελαίου προς την Πολωνία
Τρίτη, 28/02/2023 - 12:41

Εξαιρέθηκαν από το πρόγραμμα εξαγωγών που ενέκρινε το υπουργείο Ενέργειας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, οι παραδόσεις προς την Πολωνία. Η ρωσική εταιρεία Transneft επρόκειτο να διοχετεύσει ρωσικό πετρέλαιο στα πολωνικά διυλιστήρια στα τέλη Φεβρουαρίου, αλλά οι πολωνικές παραγγελίες δεν πληρώθηκαν.

Η πολωνική πολυεθνική εταιρεία διύλισης πετρελαίου και λιανικής πώλησης βενζίνης PKN Orlen, ανακοίνωσε το Σάββατο, ότι δεν έλαβε τις παραδόσεις πετρελαίου από τη Ρωσία μέσω του αγωγού Druzhba, με τον πρόεδρό της να δηλώνει ότι η χώρα ήταν «καλά προετοιμασμένη» για ένα τέτοιο σενάριο. «Μόνο το 10% του πετρελαίου μας προήλθε από τη Ρωσία και θα το αντικαταστήσουμε με το πετρέλαιο από άλλες πηγές», ανέφερε στο Twitter.

Επιπλέον, όπως υπογραμμίζεται στο ρεπορτάζ του euractiv.gr, o ίδιος τόνισε ότι η μείωση του μεριδίου του ρωσικού πετρελαίου αποτελεί στοιχείο της στρατηγικής διαφοροποίησης της εταιρείας που εφαρμόζει τα τελευταία χρόνια. Κατά συνέπεια, η Orlen πιστεύει ότι η αναστολή περαιτέρω παραδόσεων από τη Ρωσία δεν θα επηρεάσει την προμήθεια πετρελαιοειδών, συμπεριλαμβανομένης της βενζίνης και του ντίζελ, στην πολωνική αγορά.

Η εταιρεία υπενθύμισε ότι εγκατέλειψε την αγορά ρωσικού πετρελαίου που μεταφέρεται δια θαλάσσης αμέσως μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, δηλαδή πολύ νωρίτερα από την επιβολή του εμπάργκο της ΕΕ. Μέχρι τώρα, η Orlen συνεχίζει να αγοράζει μόνο το πετρέλαιο που παραδίδεται μέσω αγωγών, το οποίο δεν περιλαμβάνεται στο εμπάργκο.

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τον Michał Kozak, αναλυτή της Trigon DM, η PKN Orlen πρόκειται να χάσει ακόμη και 200.000.000 ζλότυ (42.421.000 ευρώ) λόγω της διακοπής της παράδοσης πετρελαίου από τη Ρωσία.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι ενώ το 2015 η Orlen αγόραζε πετρέλαιο σχεδόν αποκλειστικά από τη Ρωσία, το διυλιστήριο λαμβάνει πλέον το μεγαλύτερο μέρος του πετρελαίου της από τη Βόρεια Θάλασσα, τη Δυτική Αφρική, τον Περσικό Κόλπο και τον Κόλπο του Μεξικού.