Η Σαουδική Αραβία στέλνει πετρέλαιο στην Ουκρανία

Η Σαουδική Αραβία στέλνει πετρέλαιο στην Ουκρανία
Τρίτη, 28/02/2023 - 05:47

Η πρώτη επίσκεψη υπουργού Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας στο Κίεβο με την συμπλήρωση ενός έτους από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία πραγματοποιήθηκε εχθές Κυριακή. Η επίσκεψη του υπουργό Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπα Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν Αλ Σαούντ στο Κίεβο θα πρέπει να θεωρείται ιστορική, καθώς από το 1993 που οι δύο χώρες ανέπτυξαν διπλωματικές σχέσεις, δεν είχε πραγματοποιηθεί κάποια αντίστοιχη.

Η συμπλήρωση ενός έτους από την παράνομη ρωσική εισβολή στην ουκρανική επικράτεια και τα στενά περιθώρια που έχει αυτή δημιουργήσει στην παροχή ενέργειας έφερε τις δύο χώρες πιο κοντά.

Ουκρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν μετά το πέρας της συνάντησης, αναφερόμενα στην ανάρτηση του επικεφαλής του ουκρανικού προεδρικού γραφείου Andriy Yermak στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι η Ουκρανία και η Σαουδική Αραβία υπέγραψαν μνημόνια συνεργασίας στο Κίεβο την Κυριακή, σύμφωνα με τα οποία η Ουκρανία θα λάβει πακέτο βοήθειας 400 εκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων 100 εκατομμυρίων δολαρίων σε ανθρωπιστική βοήθεια και 300 εκατομμυρίων δολαρίων προϊόντα πετρελαίου.

«Πραγματοποίησα συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπα Faisal bin Farhan Al Saud. Αυτή είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη του επικεφαλής του Υπουργείου Εξωτερικών του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας στην Ουκρανία από την ίδρυση των διπλωματικών σχέσεων. Αναμένω ότι θα δώσει μια νέα ώθηση για περαιτέρω εντατικοποίηση του αμοιβαία επωφελούς διαλόγου μας», έγραψε ο Ζελένσκι στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την Κυριακή, όπως ανέφεραν ουκρανικά μέσα ενημέρωσης.

Δήλωση στον ιστότοπο της ουκρανικής προεδρίας αναφέρει ότι τα μέρη τόνισαν τη σημασία της υποστήριξης της Σαουδικής Αραβίας για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, ιδιαίτερα στην πλατφόρμα των Ηνωμένων Εθνών, και έδωσαν ιδιαίτερη σημασία στην εφαρμογή της ειρηνευτικής φόρμουλας που πρότεινε η Ουκρανία.

Ο Σαουδάραβας υπουργός είπε ότι οι δυο τους συζήτησαν τη μεσολάβηση της Σαουδικής Αραβίας για την απελευθέρωση αιχμαλώτων πολέμου. «Ελπίζουμε να συνεχίσουμε αυτές τις προσπάθειες», είπε αναφερόμενος στην ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας μέσω της μεσολάβησης της Σαουδικής Αραβίας το φθινόπωρο του 2022.

Ο Σαουδάραβας υπουργός δήλωσε ακόμη ότι μετέφερε μήνυμα χαιρετισμού από τον Βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας στον Πρόεδρο της Ουκρανίας κατά τη συνάντησή τους.