Οι τιμές του πετρελαίου αυξάνονται καθώς η ΥΠΕ αποτυγχάνει να δημοσιεύσει τα στοιχεία αποθεμάτων

Οι τιμές του πετρελαίου αυξάνονται καθώς η ΥΠΕ αποτυγχάνει να δημοσιεύσει τα στοιχεία αποθεμάτων
Σάββατο, 25/06/2022 - 11:50

Η δυναμικότητα των διυλιστηρίων των ΗΠΑ έπεσε κάτω από το όριο των 18 εκατ. βαρελιών ημερησίως στις αρχές του 2022 (στα 17,94 εκατ. βαρέλια ημερησίως), σηματοδοτώντας το χαμηλότερο επίπεδο λειτουργικής δυναμικότητας downstream από το 2014.

Η πιο πολυσυζητημένη έκθεση για τα πετρελαϊκά δεδομένα στον κόσμο δεν θα δημοσιευθεί αυτή την εβδομάδα λόγω προβλήματος ηλεκτροδότησης. Οι τιμές του πετρελαίου, εν τω μεταξύ, ανέβηκαν υψηλότερα την Παρασκευή για να ακυρώσουν τις απώλειες από τις αρχές της εβδομάδας.

Ακόμα και η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας (ΥΠΕ) δεν μπορεί να τις αποφύγει, με τα προβλήματα ηλεκτροδότησης να σημαίνουν ότι η πιο πολυσυζητημένη έκθεση πετρελαϊκών δεδομένων στον κόσμο δεν θα κυκλοφορήσει αυτή την εβδομάδα. Οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για τη μεγαλύτερη συσσώρευση αποθεμάτων αργού τους τελευταίους τέσσερις μήνες.

Η ΥΠΕ ελπίζει να ρίξει περισσότερο φως σε αυτό τη Δευτέρα. Εν τω μεταξύ, η άνευ όρων εστίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ στην τιθάσευση του πληθωρισμού συνεχίζει να συμπιέζει τους κερδοσκόπους από τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Brent και WTI. Αυτό σημαίνει ότι, παρά το γεγονός ότι το backwardation είναι σχεδόν τόσο απότομο όσο ήταν στο αποκορύφωμα της τρέλας της αγοράς τον Μάρτιο, οι τιμές ελάχιστα μετακινήθηκαν αυτή την εβδομάδα, με το ICE Brent να κυμαίνεται γύρω στα 112 δολάρια ανά βαρέλι.

Τι συμβαίνει όμως στον κόσμο;

Με το επιχείρημα ότι είναι θέμα χρόνου να σταματήσει η Ρωσία όλες τις μεταφορές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, η συνάντηση των ηγετών της ΕΕ αυτή την εβδομάδα επικεντρώθηκε στην ανάγκη αναζήτησης εναλλακτικών προμηθειών, καθώς η εξάρτηση της ηπείρου κατά 40% θέτει την ενεργοβόρα βιομηχανία της στο χείλος του γκρεμού.

Σύμφωνα με το Reuters, οι ρυθμιστικές αρχές της πολιτείας του Τέξας αύξησαν επανειλημμένα τα όρια ρύπανσης της μονάδας υγροποίησης της Cheniere (NYSEAMERICAN:LNG) στο Corpus Christi του Τέξας, διπλασιάζοντάς τα, τα τελευταία οκτώ χρόνια, αντί να επιβάλουν πρόστιμα στον εκπέμποντα.

Καθώς η συμπίεση του φυσικού αερίου στην Ευρώπη και η ανωτέρα βία στο Freeport LNG περιόρισαν τις επιλογές των αγοραστών spot, οι τιμές του LNG στην Ασία παρουσίασαν επίσης ισχυρή ανοδική δυναμική, κινούμενες γύρω στα 37-38 δολάρια ανά mmBtu, καθώς οι ρυθμοί αναπλήρωσης των ασιατικών αποθεμάτων φυσικού αερίου υπολείπονται των ευρωπαϊκών.

Η παραγωγή αργού του Ισημερινού μειώθηκε κατά 45% σε λιγότερο από μια δεκαετία, με μέσο όρο σήμερα 275.000 βαρέλια ημερησίως, καθώς οι διαμαρτυρίες των ιθαγενών εθνικοτήτων που απαιτούν επιδοτήσεις καυσίμων τους είδαν να εισβάλλουν και να βανδαλίζουν τουλάχιστον δώδεκα πετρελαιοπηγές και να θέτουν σε κίνδυνο την τροφοδοσία των λιμανιών της χώρας με αγωγούς.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΥΠΕ, η δυναμικότητα των διυλιστηρίων των ΗΠΑ έπεσε κάτω από το όριο των 18 εκατ. βαρελιών ημερησίως στις αρχές του 2022 (στα 17,94 εκατ. βαρέλια ημερησίως), σηματοδοτώντας το χαμηλότερο επίπεδο λειτουργικής δυναμικότητας downstream από το 2014.

Η εμπορική εταιρεία Gunvor ζήτησε επισήμως παρέκκλιση από τον νόμο Jones Act, που ορίζει ότι οποιαδήποτε ανάμειξη επί πλοίου σε ξένο λιμάνι δεν μπορεί να δημιουργήσει νέο προϊόν, για να παραδώσει περίπου 13 εκατομμύρια γαλόνια βενζίνης στις ΗΠΑ, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά που οι έμποροι επιχειρούν αυτή τη συντόμευση.

Εν μέσω των ειδήσεων για την υπερβολική καύση φυσικού αερίου από την PEMEX στα παλαιά πεδία ρηχών υδάτων της, η ρυθμιστική αρχή υδρογονανθράκων του Μεξικού CNH πραγματοποίησε αιφνιδιαστικές επισκέψεις στα τελευταία αναπτυξιακά έργα της μεξικανικής πετρελαϊκής εταιρείας και διαπίστωσε παρόμοια επίπεδα καύσης και στα ανερχόμενα πεδία Quesqui και Ixachi.

Οι διαπραγματευτές των ευρωπαϊκών χωρών της G7, κυρίως της Βρετανίας και της Γερμανίας, θα πιέσουν για προσωρινή παραίτηση από τις εντολές για τα βιοκαύσιμα ώστε να τιθασεύσουν τις ανεξέλεγκτες τιμές των τροφίμων στην επικείμενη συνάντηση στη Βαυαρία, καθώς είναι επιφυλακτικοί για την αύξηση του ανταγωνισμού μεταξύ των καλλιεργειών τροφίμων και βιοκαυσίμων.

Παραμερίζοντας τις ιαπωνικές κατηγορίες για την κατασκευή δύο αδικαιολόγητων πλατφόρμων γεώτρησης όχι μακριά από τα διαφιλονικούμενα νησιά Σενκάκου/Ντιαογιού, η Κίνα επανέλαβε το ενδιαφέρον της για την ανάπτυξη των πόρων πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ανατολική Σινική Θάλασσα, μια κίνηση που το Πεκίνο θεωρεί ότι δικαιολογείται βάσει των κυριαρχικών δικαιωμάτων της.

Με το Ανώτατο Δικαστήριο της Νιγηρίας να απαγορεύει στη βρετανική ενεργειακή εταιρεία Shell (LON:SHEL) να πουλήσει τα χερσαία περιουσιακά της στοιχεία στη Νιγηρία εν μέσω μιας συνεχιζόμενης υπόθεσης αποζημίωσης ύψους 2 δισεκατομμυρίων που περιστρέφεται γύρω από μια πετρελαιοκηλίδα του 2019, η μεγάλη εταιρεία επανέλαβε το ενδιαφέρον της να εγκαταλείψει τη χώρα.

Ο μεγάλος πετρελαϊκός όμιλος των ΗΠΑ Chevron (NYSE:CVX) υπέγραψε δύο συμφωνίες προμήθειας LNG για την αγορά 2 εκατ. τόνων ετησίως τόσο από την Cheniere Energy (NYSEAMERICAN:LNG) όσο και από την Venture Global, προφανώς από το 2026, καθώς η Chevron θέλει μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά εμπορίας LNG.

Μετά από μια αποτυχημένη προσπάθεια νωρίτερα αυτό το μήνα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμφώνησε να μεταρρυθμίσει την αγορά άνθρακα της ΕΕ καταργώντας σταδιακά όλες τις άδειες CO2 έως το 2032 και επεκτείνοντας την εμπορία εκπομπών στη διεθνή ναυτιλία, τόσο από όσο και προς τις χώρες της ΕΕ.

Οι υπεράκτιες προοπτικές του Σουρινάμ έλαβαν την πολυπόθητη ώθηση μετά την ανακάλυψη από την APA (NASDAQ:APA) και την TotalEnergies (NYSE:TTE) περισσότερων από 180 εκατομμυρίων βαρελιών με τη γεώτρηση Krabdagu-1 στο τεμάχιο 58, που συνορεύει με το πετρελαιοφόρο τεμάχιο Stabroek της Γουιάνας.

Η αμερικανική εταιρεία διύλισης Phillips 66 (NYSE:PSX) κατηγορήθηκε από τις ρυθμιστικές αρχές της Καλιφόρνιας για ακατάλληλη επεξεργασία ανανεώσιμου ντίζελ από σογιέλαιο στο διυλιστήριο του Rodeo της Καλιφόρνιας, και συγκεκριμένα χωρίς να τροποποιήσει την υφιστάμενη άδεια αέρος.