Αυτό είναι το σχέδιο για το πρώην Εργοστάσιο Χαρτοποιίας Λαδόπουλου

Αυτό είναι το σχέδιο για το πρώην Εργοστάσιο Χαρτοποιίας Λαδόπουλου
Παρασκευή, 01/07/2022 - 07:03

Έως και 25 εκατ ευρώ θα διαθέσει το δημόσιο συμμετέχοντας στη χρηματοδότηση κατασκευής του έργου για την αξιοποίηση του πρώην Εργοστασίου Χαρτοποιίας Λαδόπουλου με αναθέτουσα αρχή την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ενέκρινε η Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ την «Αξιοποίηση και Ανάπτυξη του πρώην Εργοστασίου Χαρτοποιίας Λαδόπουλου (Ε.Γ.Λ)».
Υπενθυμίζεται ότι έργο αξιοποίησης του πρώην Εργοστασίου Χαρτοποιίας Λαδόπουλου με αναθέτουσα αρχή την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, προβλέπει την ανάπτυξη ενός σύγχρονου, βιώσιμου και τεχνολογικά προηγμένου κτιριακού συγκροτήματος που θα ενσωματώνει το ιστορικό παρελθόν της περιοχής και θα συνδέει την παραλία με τον αστικό ιστό. Με το εν λόγω έργο, εξοικονομούνται ενεργειακοί πόροι, εξυπηρετούνται κοινωφελείς ανάγκες με τη δημιουργία Μουσείου, Μουσικού Σχολείου, βρεφονηπιακού σταθμού κλπ ενώ αξιοποιείται πλήρως το υφιστάμενο κτιριακό δυναμικό με τουριστικές εγκαταστάσεις, χώρους εστίασης, εκθεσιακό χώρο κλπ. Το έργο θα χρηματοδοτηθεί εν μέρει με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Η απόφαση αναλυτικά ορίζει τα εξής:

«….. Την υπαγωγή αιτήθηκε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δια του με Α.Π. ΠΔΕ/ΓΠ/151661/2315/20.05.2022 εγγράφου του Περιφερειάρχη της.

Η Διυπουργική Επιτροπή Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, κατόπιν της εισήγησης του Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων και αφού έλαβε υπόψη της:

- Τη σχετική Αιτιολογική Έκθεση της Γενικής Γραμματείας Ιδιωτικών Επενδύσεων και Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ),

- Το ν. 3389/2005 (Α ́232), όπως ισχύει,

- Τη με Α.Π. ΠΔΕ/ΓΠ/151661/2315/20.05.2022 Αίτηση Υπαγωγής που κατέθεσε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την υπαγωγή στις διατάξεις του Ν. 3389/2005, όπως ισχύει, της προτεινόμενης σύμπραξης, ομόφωνα αποφασίζει:

I. Την έγκριση της με Α.Π. ΠΔΕ/ΓΠ/151661/2315/20.05.2022 Αίτησης Υπαγωγής που κατέθεσε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την υπαγωγή στις διατάξεις του ν. 3389/2005, όπως ισχύει, της προτεινόμενης σύμπραξης, όπως αυτή παρουσιάζεται στην από 23.05.2022 Αιτιολογική Έκθεση της Γενικής Γραμματείας Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ,

II. Τη συμμετοχή του Δημοσίου στη χρηματοδότηση της κατασκευής του Έργου έως του ποσού των 25 εκ. ευρώ κατά μέγιστο, σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στην από 23.05.2022 Αιτιολογική Έκθεση της Γενικής Γραμματείας Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ και με τους όρους που αναλύονται σε αυτήν,

ΙΙΙ. Την ένταξη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Εσωτερικών του καταβλητέου στους Ιδιωτικούς Φορείς συμβατικού ανταλλάγματος, σύμφωνα με τον ενδεικτικό προϋπολογισμό σε σημερινές τιμές, όπως αυτός προσδιορίζεται στην από 23.05.2022 Αιτιολογική Έκθεση,

ΙV. Την κατά προτεραιότητα κάλυψη μέρους των πληρωμών διαθεσιμότητας από τυχόν έσοδα για το Δημόσιο Φορέα από εμπορικές δραστηριότητες τρίτων εντός του Έργου,

V. Την εξουσιοδότηση της Γενικής Γραμματείας Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ για το συντονισμό όλων των απαραιτήτων ενεργειών για την ολοκλήρωση της Διαδικασίας Ανάθεσης της Σύμβασης Σύμπραξης, δυνάμει του άρθρου 5 παρ. 1 του ν. 3389/2005».

Σύμφωνα με πληροφορικές από την περιφέρεια, το εκτιμώμενο κόστος είναι 65 εκατ. ευρώ με διασφαλισμένους πόρους, που προβλέπει τη μετατροπή του σε σύγχρονο, βιώσιμο και τεχνολογικά προηγμένο κτιριακό συγκρότημα, που θα ενσωματώνει το ιστορικό παρελθόν και θα συνδέει την παραλία με τον αστικό ιστό, παράλληλα μία πολύ σημαντική αστική ανάπλαση αναβάθμισης της νότια πόλης.