SOS εκπέμπου 56 χαλυβουργίες της Ευρώπης

SOS εκπέμπου 56 χαλυβουργίες της Ευρώπης
Πέμπτη, 02/06/2022 - 11:28

Ανοικτή επιστολή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη της ΕΕ έστειλαν προ ημερών οι επικεφαλής 56 χαλυβουργιών της Ευρώπης ζητώντας να μην προχωρήσει νομοθεσία που οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι θα υπονομεύσει τη λειτουργία του κλάδου, μεταξύ αυτών ο Γιώργος Μίχος (CEO, Sidenor Group), ο Βασίλειος Γκούμας (CEO, Ελληνική Χαλυβουργία) και ο Νίκος Γεωργακέλλος (Ενωση Χαλυβουργιών).

«Η ευρωπαϊκή βιομηχανία χάλυβα είναι ένας στρατηγικός τομέας για την πράσινη μετάβαση, την οικονομική ανθεκτικότητα και την ανεξαρτησία της ΕΕ. Έχουμε σαφή σχέδια και συγκεκριμένα έργα για τη μείωση των εκπομπών CO2 του κλάδου μας κατά τουλάχιστον30%έως το 2030 και για την επίτευξη κλιματικά ουδέτερης παραγωγής χάλυβα στην Ευρωπαϊκή Ένωση έως το 2050. Αυτές οι δεσμεύσεις αντιπροσωπεύουν μια πραγματικά βιομηχανική επανάσταση που απαιτεί ένα τεράστιο κεφάλαιο30 δισεκατομμυρίων ευρώγια επενδύσεις σε πρωτοποριακές τεχνολογίες τα επόμενα οκτώ χρόνια και σημαντική αύξηση του λειτουργικού κόστους που απορρέει από τη χρήση απανθρακωμένης ηλεκτρικής ενέργειας και υδρογόνου», αναφέρεται στην επιστολή.

«Ωστόσο, οι ευρωπαίοι νομοθέτες εξετάζουν τώρα προτάσεις για το Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών της ΕΕ (ETS) και τον Μηχανισμό Προσαρμογής (CBAM) πουυπονομεύουντην ικανότητά μας να επενδύουμε σε αυτά τα έργα και εκτροχιάζουν τη μετάβαση στην πράσινη παραγωγή χάλυβα στην Ευρώπη.

Οι προτάσεις αποδυναμώνουν την προστασία έναντι διαρροής άνθρακα του κλάδου μας στην εγχώρια και παγκόσμια αγορά, ευνοώντας τους διεθνείς ανταγωνιστές που δεν υπόκεινται σε ισοδύναμο κόστος άνθρακα. Στην Ευρώπη, οι νέοι κανόνες κατανομής θα μειώσουν ξαφνικά το κύριο σημείο αναφοράς CO2 κατά περίπου 40% και θα θέσει μια τιμή που καμία εταιρεία δεν μπορεί να επιτύχει σε μόλις τρία χρόνια, τονίζουν.

Και καλούν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο να αντιμετωπίσουν αμέσως αυτές τις ανησυχίες και ειδικότερα:

● Αποφύγετε την περαιτέρω μείωση της υπάρχουσαςπροστασίαςαπό διαρροή άνθρακα έως ότου το CBAM αποδείξει την αποτελεσματικότητά του και έχει δημιουργηθεί μια λύση για τις εξαγωγές.

● Αποτρέψτε την απότομη μείωση της δωρεάν κατανομής για τις υπάρχουσες χαλυβουργικές μονάδες που θα προέκυπτε από τροποποίηση του πεδίου αναφοράς. Αντίθετα, οι τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα πρέπει να ανταμείβονται χωρίς να μειώνονται πρόωρα οι τιμές αναφοράς, τουλάχιστον τα πρώτα χρόνια που τέτοιες τεχνολογίες εισάγονται σε βιομηχανική κλίμακα.

Οι προαναφερθείσες αλλαγές στο ETS και το CBAM θα μας επιτρέψουν να πραγματοποιήσουμε τον μετασχηματισμό τουπράσινου χάλυβατώρα εντός της ΕΕ. Οι επενδύσεις μας θα ωφελήσουν σε μεγάλο βαθμό την προστασία του κλίματος, τη βιομηχανική ανταγωνιστικότητα της ΕΕ και τις εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας σε ολόκληρη την ΕΕ.

Τελευταία τροποποίηση στις 02/06/2022 - 11:39