Η Κομισιόν κατά της ΔΕΗ για Πιθανή Κατάχρηση Δεσπόζουσας Θέσης στην Αγορά Ηλεκτρισμού την Περίοδο 2013 - 19

Η Κομισιόν κατά της ΔΕΗ για Πιθανή Κατάχρηση Δεσπόζουσας Θέσης στην Αγορά Ηλεκτρισμού την Περίοδο 2013 - 19
Τετάρτη, 07/02/2024 - 15:28

Στην επίσημη ανακοίνωσή της η Επιτροπή εκφράζει -σε προκαταρκτικό στάδιο- ανησυχίες ότι, μεταξύ 2013 και 2019, η ΔΕΗ καταχράστηκε τη δεσπόζουσα θέση της στην ελληνική χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, προμηθεύοντας την ηλεκτρική ενέργεια που παρήγαγαν οι θερμικές μονάδες της (δηλ. λιγνίτη και φυσικό αέριο) σε τιμές χαμηλότερες από το μεταβλητό κόστος τους (δηλαδή το κόστος που αυξάνεται με τον όγκο της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγει η ΔΕΗ).

Οι πιθανολογούμενες επιπτώσεις αυτής της φερόμενης συμπεριφοράς στην ελληνική χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ήταν ότι οι ανεξάρτητοι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας περιθωριοποιήθηκαν και αποτράπηκαν οι επενδύσεις σε πιο φιλικές προς το περιβάλλον πηγές ενέργειας. Αυτό θα μπορούσε να εμποδίσει τους ανεξάρτητους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας να επεκταθούν σε επίπεδο λιανικής, ανατρέποντας τις προσπάθειες για την απελευθέρωση της αγοράς λιανικής που ολοκληρώθηκε επίσημα τον Ιούλιο του 2013. Ως εκ τούτου, η συμπεριφορά της ΔΕΗ ενδέχεται να οδήγησε σε υψηλότερες τιμές για τους Έλληνες καταναλωτές, καθώς και σε υψηλότερα επίπεδα εκπομπών τοπικής ρύπανσης.

Εάν επιβεβαιωθεί η προκαταρκτική άποψη της Επιτροπής, η συμπεριφορά αυτή θα παραβίαζε το άρθρο 102 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο απαγορεύει την κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης.

Σημειώνεται ότι η αποστολή κοινοποίησης αιτιάσεων δεν προδικάζει την έκβαση της έρευνας, ενώ μετά τη γνωστοποίηση του προκαταρκτικού πορίσματος, η ΔΕΗ θα έχει τη δυνατότητα να εξετάσει τα σχετικά έγγραφα της έρευνας και να απαντήσει στην Κομισιόν και τις εθνικές αρχές.

«Ανησυχούμε ότι η Ελληνική Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, ΔEΗ, μπορεί να έκανε κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της πουλώντας σε τιμές κάτω του κόστους στη χονδρική αγορά για περισσότερα από έξι χρόνια. Η συμπεριφορά της ΔEΗ μείωσε την ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από περιβαλλοντικά καθαρότερες αντίπαλες γεννήτριές της. Η συμπεριφορά αυτή παρεμπόδισε επίσης τον ανταγωνισμό σε επίπεδο λιανικής. Μια λιγότερο ανταγωνιστική αγορά λιανικής σήμαινε ότι αυτές οι χαμηλότερες τιμές χονδρικής δεν μετακυλίονταν στις επιχειρήσεις και στους καταναλωτές. Οι Έλληνες καταναλωτές μπορεί επομένως να έχουν υποφέρει από υψηλές τιμές λιανικής και μεγαλύτερη τοπική ρύπανση», δήλωσε η εκτελεστική αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργκρέτ Βερστάγκερ.