Πιο ακριβή από τις Σκανδιναβικές χώρες η τιμή ρεύματος στην Ελλάδα

Πιο ακριβή από τις Σκανδιναβικές χώρες η τιμή ρεύματος στην Ελλάδα
Πέμπτη, 04/01/2024 - 06:27

Τον προηγούμενο μήνα οι μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών παρατηρήθηκαν στις Σκανδιναβικές χώρες, και οφείλονται κυρίως στα ακραία καιρικά φαινόμενα σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Η μέση τιμή ηλεκτρικής ενέργειας διατηρήθηκε τον Δεκέμβριο στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες στα ίδια επίπεδα, σύμφωνα με τη Household Energy Price Index for Europe(HEPI). Φόβοι πάντως προκαλούν από τη νέα χρονιά οι χαμηλές θερμοκρασίες που μπορούν να εκτοξεύσουν τη ζήτηση.

Τον προηγούμενο μήνα οι μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών παρατηρήθηκαν στις Σκανδιναβικές χώρες, και οφείλονται κυρίως στα ακραία καιρικά φαινόμενα σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη, με την τιμή τελικού χρήστη ηλεκτρικής ενέργειας του Όσλο να είναι 37% υψηλότερη από τον προηγούμενο μήνα.

Όπως αναφέρει η Household Energy Price Index for Europe(HEPI) «η Στοκχόλμη και το Ελσίνκι κατέγραψαν αξιοσημείωτες αυξήσεις στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, μετά από εκτεταμένες διακοπές σε δύο μεγάλους πυρηνικούς αντιδραστήρες, που προκάλεσαν άνοδο στις τιμές χονδρικής στην περιοχή. Η Σουηδία έπρεπε να εισάγει ενέργεια για να καλύψει την υψηλή ζήτηση, η οποία ενισχύθηκε από τις χαμηλές θερμοκρασίες. Και στις δύο αγορές, οι τιμές παραμένουν σημαντικά χαμηλότερες σε σύγκριση με τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν πριν από ένα χρόνο».

Η Ελλάδα παρέμεινε κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όριο με τη τιμή της κιλοβατώρας να φτάνει τα 24,33 λεπτά. Η Ελλάδα ωστόσο βρίσκεται πάνω από τη Στοκχόλμη, το Ελσίνκι, αλλά και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες όπως το Λουξεμβούργο και τη Μαδρίτη.

Όπως αναφέρουν αναλυτές πάντως και έχουν επισημάνει στο iEnergeia.gr σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των τιμών διαδραματίζει το ενεργειακό μείγμα.

Κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο η τιμή του φυσικού αερίου στην Ελλάδα

Η γενική σταθερότητα που παρατηρείται στις ευρωπαϊκές τιμές τελικού χρήστη φυσικού αερίου από την αρχή του καλοκαιριού διατηρήθηκαν και τον Δεκέμβριο. «Περισσότερες από τις μισές αγορές που αναλύθηκαν δεν εμφάνισαν μεταβολή στις τιμές τους ενώ μόνο σε 5 από αυτές σημειώθηκε αύξηση τιμών, οι περισσότερες από τις οποίες ήταν οριακές. Αντίθετα, 7 αγορές παρουσίασαν πτώση αυτόν τον μήνα, κυρίως σε μικρό βαθμό, που οφείλονται στον ήπιο καιρό στα περισσότερα μέρη της Ευρώπης που οδήγησε σε μέτρια ζήτηση για σκοπούς θέρμανσης, σύμφωνα με τη HEPI. Η τιμή του φυσικού αερίου στη χώρα μας διαμορφώθηκε στα 8,51 λεπτά.

Έχει πλέον ενδιαφέρον να καταγραφούν τα στοιχεία που προκύπτουν από τη νέα τιμολόγηση ρεύματος στη χώρα μας και πώς διαφοροποιούμαστε σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ε.Ε.