Η ΔΕΗ Εξαγόρασε τις Συμμετοχές Μειοψηφίας Θυγατρικής της Enel στη Ρουμανία Έναντι 130 Εκατ. Ευρώ

Η ΔΕΗ Εξαγόρασε τις Συμμετοχές Μειοψηφίας Θυγατρικής της Enel στη Ρουμανία Έναντι 130 Εκατ. Ευρώ
Παρασκευή, 27/10/2023 - 08:43

Η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε την εξαγορά του συνόλου των συμμετοχών μειοψηφίας που κατείχε η Fondul Proprietatea στις εταιρείες Retele Electrice Muntenia (12%), PPC Energie Muntenia (12%), Retele Electrice Dobrogea (24,1%), Retele Electrice Banat (24,1%), και PPC Energie (12%) στη Ρουμανία, έναντι συνολικού αντιτίμου ύψους 650 εκατομμυρίων RON (περίπου €130 εκατομμυρίων με βάση spot ισοτιμία FX 0,2). Η εν λόγω εξαγορά ολοκληρώθηκε σε συνέχεια της εξαγοράς από τη ΔΕΗ όλων των συμμετοχών της Enel στην Ρουμανία.

H ΔEΗ, ολοκλήρωσε την εξαγορά των δραστηριοτήτων της Enel στη Ρουμανία φέρνοντας με επιτυχία εις πέρας την πρώτη σημαντική επέκτασή της στο εξωτερικό. Η εξαγορά αποτελεί ορόσημο για τη στρατηγική ανάπτυξης της ΔEΗ, με την απόκτηση ενόςσημαντικού χαρτοφυλακίου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας(τόσο έργων σε λειτουργία όσο και έργων σε διαδικασία ωρίμανσης), καθώς και δραστηριοτήτων διανομής και εμπορίας, όπου οι εξαγορασθείσες εταιρείες κατέχουν ηγετική θέση στην αγορά της Ρουμανίας.

Συγκεκριμένα, η ΔEΗ ολοκλήρωσε την εξαγορά του συνόλου των συμμετοχών που κατέχονται από την Enel και τις θυγατρικές της στη Ρουμανία μετά από την εκπλήρωση ορισμένων προϋποθέσεων (conditions precedent), συνήθων σε τέτοιου είδους συναλλαγές, οι οποίες είχαν τεθεί στην σχετική συμφωνία πώλησης που υπογράφηκε στις 9 Μαρτίου 2023. Σύμφωνα με την προαναφερθείσα συμφωνία, η ΔEΗ κατέβαλεαντίτιμο περίπου €1.240 εκατ.,που ισοδυναμεί με συνολική αξία επιχείρησης ύψους περίπου €1.900 εκατ. (για το 100%).

Με την ολοκλήρωση της εξαγοράς των δραστηριοτήτων της Enel στη Ρουμανία, ο Όμιλος ΔEΗ έχει πλέον συνολικάσχεδόν 9 εκατομμύρια πελάτεςκαι η συνολική εγκατεστημένη ισχύς των ΑΠΕ του Ομίλου (υδροηλεκτρικά, αιολικά, φωτοβολταϊκά κλπ) αυξάνεται σε περίπου 4,4GW. Η Ρυθμιζόμενη Περιουσιακή Βάση της Διανομής αυξάνεται κατά 40%. Επιπλέον, όλη η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας της Enel στη Ρουμανία προέρχεται από ΑΠΕ, γεγονός που αυξάνει το ποσοστό «πράσινου EBITDA» στο συνολικό EBITDA της ΔEΗ και βελτιώνει τους σχετικούς δείκτες ESG.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔEΗ, κ. Γεώργιος Στάσσης, δήλωσε: «Στόχος της ΔEΗ είναι να μετατραπεί σε κορυφαία εταιρεία καθαρής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η εξαγορά των δραστηριοτήτων της Enel στη Ρουμανία αποτελεί ιδανική επιλογή τόσο από γεωγραφική όσο και από επιχειρηματική άποψη. Θέλω να ευχαριστήσω όλες τις ομάδες που εργάστηκαν όλο αυτό το διάστημα για να ολοκληρωθεί η εξαγορά. Σήμερα ξεκινάμε ένα ταξίδι ανάπτυξης και μετασχηματισμού στη Ρουμανία, με φιλοδοξία να γίνουμε η αδιαμφισβήτητη ηγέτιδα εταιρεία ενέργειας της χώρας».