Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής: Εντός του χρονοδιαγράμματος η επένδυση των 375 εκατ. ευρώ

Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής: Εντός του χρονοδιαγράμματος η επένδυση των 375 εκατ. ευρώ
Παρασκευή, 13/10/2023 - 07:03

Εντός του χρονοδιαγράμματος που έχει τεθεί κινείται η κατασκευή του νέου Αεριοστροβιλικού Σταθμού Συνδυασμένου Κύκλου με καύσιμο το φυσικό αέριο, εγκατεστημένης ισχύος 877 MW, της Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής.

Το joint venture των Ομίλων Motor Oil και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ εκτιμά πως ο σταθμός θα ολοκληρωθεί εντός του χρονοδιαγράμματος και θα τεθεί σε εμπορική λειτουργία μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2024.

O Αεριοστροβιλικός Σταθμός Συνδυασμένου Κύκλου μικτής ισχύος 877 MW της Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής είναι μια επένδυση ύψους 375 εκατ. ευρώ που θα θωρακίσει το ενεργειακό σύστημα της χώρας.

Στη μονάδα έχει τοποθετηθεί ο αεριοστρόβιλος της Siemens Energy HL-class gas turbine τον SGT5-9000HL, που είναι ο ισχυρότερος σταθμός ηλεκτροπαραγωγής συνδυασμένου κύκλου στον κόσμο σε διαμόρφωση 1×1, με μειωμένες εκπομπές CO2 και αυξημένη ασφάλεια εφοδιασμού.

Ο αεριοστρόβιλος μειώνει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως και 3,7 εκατομμύρια τόνους ετησίως σε σύγκριση με έναν σταθμό παραγωγής ενέργειας από άνθρακα, με τα επίπεδα απόδοσης να φτάνουν ακόμη και άνω του 64%.

Την υποστήριξη σε έργα μηχανικού έχει αναλάβει κοινοπραξία εταιρειών, με επικεφαλής την Hill International, και με τη συμμετοχή των Tractebel-Engie.

Τη χρηματοδότηση του έργου καλύπτουν με ομολογιακή έκδοση οι τράπεζες Eurobank και η Πειραιώς.