Λογαριασμοί ρεύματος: Τα νέα τιμολόγια με τις αλλαγές που έρχονται

Λογαριασμοί ρεύματος: Τα νέα τιμολόγια με τις αλλαγές που έρχονται
Δευτέρα, 28/08/2023 - 06:47

Οι λογαριασμοί ρεύματος αλλάζουν με τα νέα τιμολόγια ρεύματος που θα εφαρμοστούν από το νέο έτος.

Το υπουργείο ενέργειας μπορεί να ανακοίνωσε την επέκταση των έκτακτων μέτρων μέχρι τέλος του 2023 και την αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας, όμως παραμένει το ερώτημα σε σχέση με τα νέα τιμολόγια ρεύματος που θα εφαρμοστούν από το νέο έτος. Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Ιούνιο η ΡΑΑΕΥ πρότεινε σε διαβούλευση 4 κατηγορίες τιμολογίων:

Α)Προϊόντα Ορισμένου Χρόνου και Σταθερής Τιμολόγησης: Πρόκειται για Προϊόντα τα οποία προσφέρουν μία σταθερή τιμή προμήθειας (€/KWh) για όλη την περίοδο ισχύος της Σύμβασης Προμήθειας.

Β) Προϊόντα Κυμαινόμενης Τιμολόγησης με Ανακοίνωση Τιμής την 1η κάθε μήνα: Πρόκειται για Προϊόντα τα οποία παρέχονται με κυμαινόμενη τιμή προμήθειας (€/KWh) για όλη την περίοδο ισχύος της Σύμβασης Προμήθειας, η οποία δημοσιοποιείται πριν την έναρξη του μήνα στον οποίο αφορά και προκύπτει από υπολογιστικό τύπο (συνάρτηση) ο οποίος περιγράφεται στους όρους της Σύμβασης Προμήθειας και συνδέεται με δείκτες της χονδρεμπορικής αγοράς οι οποίοι εκκαθαρίζονται πριν την έναρξη του μήνα τιμολόγησης (της 1ης μέρας κάθε μήνα).

Γ) Προϊόντα Κυμαινόμενης Τιμολόγησης με Ανακοίνωση Τιμής μετά τον μήνα εφαρμογής

Πρόκειται για Προϊόντα τα οποία παρέχονται με κυμαινόμενη τιμή προμήθειας (€/KWh) για όλη την περίοδο ισχύος της Σύμβασης Προμήθειας, η οποία δημοσιοποιείται μετά την έναρξη του μήνα στον οποίο αφορά και προκύπτει από υπολογιστικό τύπο (συνάρτηση) ο οποίος περιγράφεται στους όρους της Σύμβασης Προμήθειας και συνδέεται με δείκτες της χονδρεμπορικής αγοράς οι οποίοι δεν εκκαθαρίζονται πριν την έναρξη του μήνα τιμολόγησης (της 1ης μέρας κάθε μήνα). Οι δείκτες της χονδρεμπορικής θα πρέπει να εκκαθαρίζονται μέχρι και την τελευταία ημέρα του μήνα ν+2 προκειμένου να ανακοινώνεται η τελική τιμή προμήθειας λιανικής. Η τιμή των εν λόγω προϊόντων ανακοινώνεται στην ιστοσελίδα του Προμηθευτή το αργότερο έως και δύο μήνες μετά τον μήνα εφαρμογής τους. Πρακτικές επαναληπτικής έκδοσης λογαριασμών για την ίδια περίοδο (έναντι ή εκκαθαριστικών), διορθωτικών ή απολογιστικών, θεωρούνται καταχρηστικές.

Δ) Προϊόντα Δυναμικής Τιμολόγησης

Πρόκειται για Προϊόντα τα οποία προσφέρουν κυμαινόμενη τιμή προμήθειας και προσφέρονται σε καταναλωτές που έχουν εγκατεστημένο ευφυή μετρητή.

Θα πρέπει πάντως να υπάρχει προγνωστοποίηση των αλλαγών από τους προμηθευτές δύο μήνες πριν την εφαρμογή τους. Υπενθυμίζεται πως το υπουργείο Ενέργειας ανακοίνωσε την παράταση έως και τις 31 Δεκεμβρίου του μηχανισμού επιστροφής των υπερεσόδων στη χονδρική αγορά, που εφαρμόζεται από τον Ιούλιο του 2022 και ήδη έχει αποδώσει πάνω από 3,3 δισ. ευρώ έως σήμερα στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, απορροφώντας το μεγαλύτερο μέρος της αυξημένου κόστους λόγω της ενεργειακής κρίσης για τους καταναλωτές. Την ίδια ώρα κατά 34,68% σε σχέση με την Κυριακή είναι αυξημένη η χονδρική τιμή ρεύματος στην Ελλάδα και διαμορφώνεται στα 154,63 ευρώ ανα μεγαβατώρα.