Aποκλιμάκωση των τιμών ηλεκτρισμού, μειωμένη ζήτηση και αύξηση του μεριδίου των ΑΠΕ τα χαρακτηριστικά της αγοράς η/ε για τον Μάρτιο

Aποκλιμάκωση των τιμών ηλεκτρισμού, μειωμένη ζήτηση και αύξηση του μεριδίου των ΑΠΕ τα χαρακτηριστικά της αγοράς η/ε για τον Μάρτιο
Τρίτη, 11/04/2023 - 15:11

Σύμφωνα με το Δελτίο Ενεργειακής Ανάλυσης Μαρτίου 2023 που ετοίμασε το τμήμα ανάλυσης ενεργειακών αγορών του ΙΕΝΕ για την ελληνική αγορά ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, προκύπτουν μία σειρά από πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία.

Ειδικότερα, η εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας τον Μάρτιο του 2023 χαρακτηρίζεται, μεταξύ άλλων, από την αποκλιμάκωση των τιμών ηλεκτρισμού, την καθοδική πορεία της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας και την αύξηση της συνεισφοράς των ΑΠΕ στο μίγμα καυσίμου. Τα γενικά συμπεράσματα για την πορεία της ελληνικής ενεργειακής αγοράς τον μήνα που πέρασε μπορούν να συνοψιστούν ως εξής:

  • Παρατηρείται αποκλιμάκωση των τιμών ηλεκτρισμού στην Ελλάδα, καθότι τον Μάρτιο του 2023 η Μέση ΤΕΑ μειώθηκε για τρίτο συνεχόμενο μήνα, διαμορφούμενη στα €122.76/MWh, σε σύγκριση με τα €436.53/MWh που είχαν καταγραφεί τον περασμένο Αύγουστο.
  • Καταγράφεται καθοδική πορεία στην ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας τους τελευταίους δύο μήνες (Φεβρουάριος-Μάρτιος 2023). Πιο συγκεκριμένα, η ζήτηση ενέργειας έχει μειωθεί από τις 4 TWh τον Ιανουάριο του 2023 στις 3.9 TWh και 3.8 TWh τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2023 αντίστοιχα.
  • Σε ετήσια βάση (Μάρτιος 2022-Μάρτιος 2023) το μερίδιο των ΑΠΕ στο μίγμα καυσίμου για ηλεκτροπαραγωγή στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 6%, με τη συμμετοχή τους να αγγίζει το 40% τον Μάρτιο του 2023, ενώ η συνεισφορά του φυσικού αερίου μειώθηκε κατά 21%, καλύπτοντας το 26% του μίγματος.

image004.jpg

  • Το LNG εξακολουθεί να κατέχει τα πρωτεία στο μίγμα προμήθειας φυσικού αερίου της χώρας. Πιο συγκεκριμένα, η συνεισφορά του LNG κατά 68% τον περασμένο Μάρτιο στις συνολικές εισαγωγές φυσικού αερίου της Ελλάδας θεωρείται ένα από τα υψηλότερα ποσοστά των τελευταίων ετών, αναδεικνύοντας τον σημαντικό ρόλο που ήδη παίζει και αναμένεται να παίξει το εν λόγω καύσιμο τα επόμενα χρόνια στο πλαίσιο απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο.
  • Καθοδική πορεία καταγράφεται από τις αρχές του 2023 στις συνολικές εισαγωγές φυσικού αερίου της Ελλάδας. Όσον αφορά το σημείο εξόδου του Σιδηρόκαστρου στα σύνορα Ελλάδας-Βουλγαρίας, το σημείο από το οποίο εισέρχονται οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου, κατά τον Μάρτιο του 2023 καταγράφηκαν εξαγωγές φυσικού αερίου συνολικής ποσότητας 0.4 TWh.
  • Κατά μέσο όρο, η τιμή του φυσικού αερίου στο Ολλανδικό TTF τον περασμένο Μάρτιο κυμάνθηκε στα €40-€50/MWh, ενώ στις 20 Μαρτίου η τιμή υποχώρησε κάτω από τα €40/MWh, για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2021. Κατά συνέπεια, η μεσοσταθμική τιμή εισαγωγής φυσικού αερίου τον Μάρτιο του 2023 διαμορφώθηκε στα €46.3/MWh, καταγράφοντας τρίτη συνεχόμενη πτώση σε μηνιαίο επίπεδο.