ΟΟΣΑ: Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στις χοντρικές τιμές ρεύματος - Νέο άλμα 53% σήμερα

ΟΟΣΑ: Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στις χοντρικές τιμές ρεύματος - Νέο άλμα 53% σήμερα
Τετάρτη, 11/01/2023 - 11:29

Στη δημοσιότητα δόθηκε χθες η έκθεση του ΟΟΣΑ σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στις χονδρεμπορικές τιμές ενέργειας.

Ο Οργανισμός προειδοποιεί ότι δύσκολα οι τιμές θα υποχωρήσουν και επισημαίνει πως η Ελλάδα, σε σχέση με άλλες χώρες τις Ευρώπης, σημείωσε υψηλές χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος εξαιτίας της υψηλή εξάρτηση της ηλεκτροπαραγωγής από το φυσικό αέριο.

Επιπλέον, η Έκθεση κάνει λόγο για μια σειρά παραγόντων που μπορούν να διατηρήσουν τος τιμές σε υψηλά επίπεδα στο άμεσο μέλλον, παρά το ότι σε βάθος χρόνου μια επιτυχημένη ενεργειακή μετάβαση μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερες τιμές ενέργειας.

Αύξηση 53% σήμερα στις χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος

Σε υψηλά επίπεδα επέστρεψαν σήμερα οι χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος στην Ελλάδα με άλμα 53%, διαμορφώνοντας την μέση τιμή στα 238 ευρώ/MWh.

Οι θυελλώδεις άνεμοι που έπνεαν χθες ανέβασαν τη συμμετοχή των ΑΠΕ στο μείγμα της ηλεκτροπαραγωγής κατά 42% "ρίχνοντας" την τιμή στα 151,49 ευρώ/MWh, σήμερα όμως που ο ούριος άνεμος των ΑΠΕ υποχώρησε και η επιστροφή του φυσικού αερίου και των εισαγωγών επέστρεψαν, επιβεβαίωσαν τη σταθερή διαφορά των τιμών μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης.

Μέχρι σήμερα η μέση τιμή στην Προημερήσια Αγορά του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας για τον Ιανουάριο διαμορφώνεται στα 221,65 ευρώ/MWh και είναι με διαφορά η υψηλότερη στην Ευρώπη, με την Ιταλία να ακολουθεί με μέση τιμή για τον Ιανουάριο στα 177 ευρώ/MWh και σε όλες τις υπόλοιπες χώρες να διαμορφώνονται τιμές από 75 έως 120 ευρώ/MWh. Στην υπόλοιπη Ευρώπη οι τρέχουσες τιμές αποτυπώνουν σε μεγάλο βαθμό τη θεαματική πτώση των τιμών του φυσικού αερίου στον κόμβο TTF της Ολλανδίας στα προ-ενεργειακής κρίσης επίπεδα των 70 ευρώ/MWh.

Οι προβλέψεις

Αποκλιμάκωση των τιμών ρεύματος στην Ελλάδα εκτιμάται ότι θα φανεί τον Φεβρουάριο κι αυτό εξαιτίας του μοντέλου τιμολόγησης month ahead, σύμφωνα με το οποίο, οι παραγωγοί αγοράζουν το αέριο του επόμενου μήνα με τις τιμές του προηγούμενου με απότελεσμα η τελική τιμή της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας σήμερα ενσωματώνει, το υψηλό για την ώρα, κόστος του καυσίμου κατά το Δεκέμβριo, οπότε και αγοράστηκε και όχι την spot τιμή.

Αξίζει τέλος να υπογραμμισθεί ότι οι υψηλές χονδρεμπορικές τιμές δεν μετακυλίονται πλέον αυτόματα στις τιμές λιανικής, εξαιτίας της ύπαρξης του πλαφόν ανά τεχνολογία στην αποζημίωση των ηλεκτροπαραγωγών, μηχανισμού δια του οποίου ανακτώνται τα υπερέσοδα τα οποία κατευθύνονται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και αποτελούν το βασικό «καύσιμο» που τροφοδοτεί τις επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος των τελικών καταναλωτών.