Μυτιληναίος και ΔΕΗ θέτουν σε λειτουργία δύο νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής

Μυτιληναίος και ΔΕΗ θέτουν σε λειτουργία δύο νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής
Παρασκευή, 14/10/2022 - 09:44

Αναμένεται να βελτιώσουν επιπλέον τις συνθήκες ασφάλειας εφοδιασμού της χώρας.

Σε δοκιμαστική λειτουργία μπαίνουν το προσεχές διάστημα η μονάδα φυσικού αερίου της Mytilineos στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας, ισχύος 826 μεγαβάτ και η λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα, ισχύος 660 μεγαβάτ.

Πηγές της Mytilineos αναφέρουν ότι η νέα μονάδα θα τεθεί υπό δοκιμαστική λειτουργία για δεκαπέντε ημέρες, θα ακολουθήσει η έναρξη λειτουργίας της γεννήτριας και μετά το τέλος των δοκιμών η εμπορική λειτουργία.

Η νέα λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα 5 της ΔΕΗ βρίσκεται επίσης σε φάση δοκιμών και προβλέπεται να τεθεί σε εμπορική λειτουργία στις αρχές του 2023. Παράλληλα γίνονται δοκιμές και στα συστήματα εξόρυξης, μεταφοράς και εφοδιασμού της μονάδας με λιγνίτη, προκειμένου να διασφαλιστούν έγκαιρα τα απαιτούμενα αποθέματα καυσίμου για τη λειτουργία της μονάδας. Πρόσθετο θετικό χαρακτηριστικό της μονάδας της ΔΕΗ σε ό,τι αφορά την ασφάλεια εφοδιασμού είναι το γεγονός ότι ο λιγνίτης είναι εγχώριο καύσιμο.

Σύμφωνα με την ανάλυση της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων της ΡΑΕ, τόσο η νέα μονάδα όσο και οι πέντε μονάδες του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου θα τροφοδοτούνται από το νότιο και το κεντρικό πεδίο του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας, ενώ η μονάδα Μελίτης Φλώρινας τροφοδοτείται από το πεδίο Λακκιάς και ορυχεία τρίτων. Ο λιγνιτικός στόλος της ΔΕΗ περιλαμβάνει επίσης τον ΑΗΣ Μεγαλόπολης που τροφοδοτείται από το τοπικό ορυχείο.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο στόχος που έχει τεθεί από την κυβέρνηση είναι να διπλασιαστεί η λιγνιτική παραγωγή ρεύματος κατά την περίοδο από το καλοκαίρι του 2022 έως το καλοκαίρι του 2023 από 5 σε 10 τεραβατώρες, προκειμένου να υποκατασταθεί αντίστοιχη ποσότητα ενέργειας που παράγεται σήμερα από τις μονάδες φυσικού αερίου οι οποίες είναι ακριβότερες. Στόχος του σχεδίου, εκτός από την ασφάλεια εφοδιασμού και την απεξάρτηση από το εισαγόμενο αέριο είναι η συγκράτηση του κόστους για τους καταναλωτές αλλά και του ελλείμματος στο εμπορικό ισοζύγιο.

Ωστόσο, τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τη ΔΕΗ υπογραμμίζεται ότι παρά την πρόσκαιρη αύξηση της εκμετάλλευσης του λιγνίτη ο σχεδιασμός της απολιγνιτοποίησης και στροφής στις ΑΠΕ παραμένει για λόγους όχι μόνο περιβαλλοντικούς και οικονομικούς αλλά και για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας.