Τι θα γίνει με το ελληνικό σχέδιο αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Ιταλία μετά τις εκλογές

Τι θα γίνει με το ελληνικό σχέδιο αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Ιταλία μετά τις εκλογές
Τρίτη, 27/09/2022 - 05:35

Δεν θα υπάρξει αλλαγή στο σχέδιο της αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Ιταλία διαβεβαιώνει το υπουργείο Ενέργειας, με φόντο τις Ιταλικές εκλογές.

Υπενθυμίζεται, πως οι υπουργοί Ενέργειας των δύο χωρών έχουν υπογράψει ένα μνημόνιο συνεργασίας για το ζήτημα της αποθήκευσης φυσικού αερίου και ήδη η ΔΕΠΑ Εμπορίας αποθηκεύει φυσικό αέριο σε υπόγεια αποθήκη της Ιταλίας, ώστε αν υπάρξει πρόβλημα με ανάστροφη ροή να παραληφθεί από τη χώρα μας.

Δεν θα αλλάξει κάτι από τη στιγμή που είναι μια διακρατική συμφωνία εκτιμά το υπουργείο Ενέργειας, ενώ παράλληλα υπογραμμίζει πως υπάρχουν εναλλακτικά σχέδια και συγκεκριμένα η νέα πλωτή δεξαμενή στη Ρεβυθούσα που παρέχει αύξηση της χωρητικότητας σε υγροποιημένο φυσικό αέριο. Επιπλέον, θα ξεκινήσουν δοκιμαστικά τα εργοστάσια διπλού καυσίμου(diesel- φυσικό αέριο) και παρέχεται η δυνατότητα στη δεπα εμπορίας να κλείσει φορτία για τους επόμενους πέντε μήνες, που θα τα παραλάβει η χώρα σε περίπτωση που διακοπεί η ροή φυσικού αερίου.

Παράλληλα, τα βλέμματα είναι στραμμένα στις αποφάσεις της ευρωπαϊκής Ένωσης, με το ΥΠΕΝ να έχει προαναγγείλει ήδη κάποια μέτρα. Όπως είχε αναφέρει την προηγούμενη Τετάρτη ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας «η Κυβέρνηση συνεχίζει να εφαρμόζει την πολιτική θωράκισης των καταναλωτών από τις εξαιρετικά δυσμενείς επιπτώσεις του ενεργειακού πολέμου που έχει κηρύξει η Ρωσία στην Ευρώπη.

Για την αντιμετώπιση των συνεπειών του ενεργειακού πολέμου, τη στήριξη των ευάλωτων συμπολιτών μας και για την ενεργειακή θωράκιση της χώρας μας εισάγουμε τέλος ύψους 10 ευρώ ανά θερμική mwh που θα επιβληθεί στις εταιρείες Ηλεκτροπαραγωγής για τις ποσότητες του Φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας».

Τελευταία τροποποίηση στις 27/09/2022 - 05:35