Βάζει… φωτιά στον προϋπολογισμό η ενέργεια

Βάζει… φωτιά στον προϋπολογισμό η ενέργεια
Δευτέρα, 15/08/2022 - 10:00

Η τιμή του ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά «τσίμπησε» 2,08% και έφτασε στην αγορά της επόμενης ημέρας για σήμερα 15 Αυγούστου στα 378,73 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Με την τιμή του φυσικού αερίου να κινείται στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου πέριξ και άνω των 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα και την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας να παίρνει την ανηφόρα είναι δεδομένο ότι τον Σεπτέμβριο θα απαιτηθούν ακόμη μεγαλύτερα ποσά για επιδοτήσεις.

Η τιμή του ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά «τσίμπησε» 2,08% και έφτασε στην αγορά της επόμενης ημέρας για σήμερα 15 Αυγούστου στα 378,73 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Ενδεικτικό των τάσεων είναι ότι η υψηλότερη τιμή στη διάρκεια του 24ώρου διαμορφώθηκε στα 489,97 ευρώ/MWh, με το χαμηλό του 24ωρου να είναι στα 206,35 ευρώ/MWh.

Εάν συνεχιστεί όλο τον Αύγουστο η εικόνα αυτή, τότε, θα απαιτηθούν για το Σεπτέμβριο νέες αυξήσεις στις επιδοτήσεις με δεδομένο ότι τα πλαφόν για τις τιμές αποζημίωσης ανά τεχνολογία που καθορίζονται κάθε μήνα από τη ΡΑΕ θα έχουν και νέα αναθεώρηση προς τα πάνω συμπαρασύροντας βέβαια και τις τιμές λιανικής.

΄Ηδη, οι κρατικές επιδοτήσεις για τον Αύγουστο ξεπέρασαν τα 1,1 δισ. ευρώ και βέβαια εκτιμήσεις παραπέμπουν και σε έτι μεγαλύτερα ποσά για τους επόμενους μηνιαίους λογαριασμούς. Για τον Σεπτέμβριο με πάγια τη στόχευση για τιμές στον καταναλωτή, μετά τις ενισχύσεις, κοντά στα 16-18 λεπτά την κιλοβατώρα. υπολογίζεται ότι ίσως απαιτηθούν έξτρα 200 με 300 εκατομμύρια, ένα συνεχιστεί η ίδια τάση στις τιμές φυσικού αερίου, με καταγραφές στα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα, που βέβαια επηρεάζει τα κόστη στην χονδρεμπορική αγορά.

Τα περισσότερα βέβαια από τα ποσά αυτά των επιδοτήσεων καλύπτονται από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, όμως με τέτοιες ανάγκες ενισχύσεων και ο Προϋπολογισμός καλείται να βάζει… πλάτη.

Σημειώνεται ότι ακριβώς λόγω των υψηλών τιμών, ο Μηχανισμός για το πλαφόν στις εταιρείες παραγωγής ρεύματος εταιρείες μπορεί να συνεισφέρει τον Αύγουστο στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης ακόμη και 900 εκατ. ευρώ υπερέσοδα (30 εκατ. ευρώ την ημέρα) και μαζί με τα 50-60 εκατ. ευρώ που υπολογίζεται να εισπραχθούν από τους ρύπους να συγκεντρώσουν 1 δισ. ευρώ. Τα υπόλοιπα 200-300 εκατ. ευρώ που θα απαιτηθούν θα βρεθούν να τα εισφέρει ο κρατικός προϋπολογισμός.
Ειδικότερα, σενάρια παραπέμπουν σε έξτρα χρηματοδοτήσεις από δω και μπρος που φτάνουν μέχρι το Δεκέμβριο, μέσω του Προϋπολογισμού, ακόμη και στο 1,5 δισεκ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι στο βασικό σενάριο, με τιμές σαφώς πιο χαμηλές για το φυσικό αέριο, έχει υπολογιστεί ένα ποσό της τάξης των 8,5 δισεκ. ευρώ για ενεργειακές επιδοτήσεις.