«Εμφύλιοι» για μια θέση στην Ευρωβουλή: «Ο αντίπαλός μας είναι και μέσα στα ψηφοδέλτιά μας»

«Εμφύλιοι» για μια θέση στην Ευρωβουλή: «Ο αντίπαλός μας είναι και μέσα στα ψηφοδέλτιά μας»
Κυριακή, 28/04/2024 - 14:30

Πόσες έδρες υπολογίζουν να λάβουν τα κόμματα- Η «μάχη» και για τη σειρά εκλογής.

Η «μάχη του σταυρού» των υποψηφίων ευρωβουλευτών για «μια θέση στις Βρυξέλλες» οδηγεί σε «μικρούς εμφυλίους» στο εσωτερικό όλων σχεδόν των κομμάτων! Επιπλέον, η σειρά κατάταξης σε κάποια κόμματα έχει σημασία, όχι μόνο για το ποιος θα ηγηθεί της ευρωομάδας, αλλά και για το ελληνικό πολιτικό και εσωκομματικό «Χρηματιστήριο».

Οκτώ έδρες η ΝΔ...

Η ΝΔ, εφόσον επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις, αναμένεται να εκλέξει οκτώ από τους 21 ευρωβουλευτές που στέλνει στις Βρυξέλλες η χώρα, όσες δηλαδή είχε εκλέξει και στις ευρωεκλογές του 2019. Τρεις εξ αυτών (Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, Γιώργος Κύρτσος και Θοδωρής Ζαγοράκης) δεν είναι στο ερωψηφοδέλτιο, ενώ οι άλλοι πέντε (Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Στέλιος Κυμπουρόπουλος,Μαρία Σπυράκη, Ελίζα Βόζεμπεργκ και Μανώλης Κεφαλογιάννης θα δώσουν τη μάχη θα δώσουν τη μάχη για μια νέα θητεία, αλλά και για τη θέση επανεκλογής. Στο «γαλάζιο» ευρωψηφοδέλτιο, όμως, υπάρχουν σημαντικά ονόματα: Ο Γιώργος Αυτιάς, για παράδειγμα, όπως και οι αντίπαλοί του ομολογούν, θα κατακτήσει, πιθανόν και με μεγάλη διαφορά, την πρώτη θέση. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει σε ποια θέση θα εκλεγούν ο Φώτης Μπελέρη, υποψηφιότητα που πιθανόν να θέσει σε δοκιμασία τις ελληνοαλβανικές θέσεις το επόμενο διάστημα, αλλά και ο Πύρρος Δήμας, που μιλά στο όνομα των Βορειοηπειρωτών και επιπλέον αποτελεί «μεταγραφή» από το ΠΑΣΟΚ. Εκλόγιμη θέση φέρεται να διεκδικεί με αξιώσεις και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόδρας, ενώ πολιτικό ενδιαφέρον έχει τι και εάν θα κατορθώσουν οι «μεταγραφές» από το ΠΑΣΟΚ Εύη Χριστοφιλοπούλου, Σωτήρης Σέρμπος και Σπύρος Καρανικόλας. Θέση για τις Βρυξέλλες διεκδικούν επίσης με αξιώσεις η Ελεονώρα Μελέτη και η Νόνη Δούνια, ενώ ουδείς μπορεί να αποκλείσει κάποια έκπληξη.

3-4 έδρες η Κουμουνδούρου

Ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί τρεις ή τέσσερις έδρες στη νέα Ευρωβουλή. Αν και η αλλαγή του εκλογικού σώματος της Κουμουνδούρου δυσκολεύει τις προβλέψεις, όλα δείχνουν πως Σοφία Μπεκατώρου και Νίκος Παππάς θα διεκδικήσουν αν όχι τις δυο πρώτες θέσεις, σίγουρα τις εκλόγιμες θέσεις. Οι εναπομείναντες ευρωβουλευτές Κώστας Αρβανίτης και Έλενα Κουντουρά είναι επίσης εκ των φαβορί, όπως και ο Νίκος Φαραντούρης, ο Μάριος Αθανασίου, ο Γιώργος Τσίπρας, η Δώρα Αυγέρη και η Δώρα Τζαμπάζη. Ενδιαφέρον έχει το τι θα καταφέρουν πρόσωπα όπως ο Ευάγγελος Αντώναρος, οι Δημήτρης Πανόπουλος και Νάσος Παπαργυρόπουλος, αλλά και πρώην βουλευτές όπως ο Πάνος Κουρουμπλής, η Ολυμπία Τελιγιορίδου και ο Μάριος Κάτσης. Κάποιοι, πάντως, στο γενικότερο κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν αποκλείουν να κάνει την έκπληξη και ο εξάδελφος του αρχηγού Βασίλης Κασσελάκης.

3 έδρες το ΠΑΣΟΚ

Το ΠΑΣΟΚ, πάντα εφόσον επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις, θα εκλέξει τρεις ευρωβουλευτές. Ο Γιάννης Μανιάτης πολύ δύσκολα θα χάσει την πρωτιά, ενώ ως φαβορί για τις Βρυξέλλες δείχνουν να εμφανίζονται οι Ανδρέας Σπυρόπουλος, Νίκος Παπανδρέου, Φίλιππος Σαχινίδης, Κώστας Τσουκαλάς, Σάκης Αρναούτογλου, Κώστας Χρυσόγονος, αλλά και ο Θοδωρής Ζαγοράκης, μεταγραφή από τη Νέα Δημοκρατία, που διεκδικεί με αξιώσεις μια θέση για το Ευρωκοινοβούλιο. Μάχη δίνουν και οι Γιώργος Καλλιακμάνης, αλλά και οι Ρόζα Βρεττού, Όλγα Μαρκογιαννάκη, Μιχάλης Αεράκης, Μαρία Δαφέρμου, Γιάννης Κουράκης, Γιώργος Τσούμας και Μαριζέτα Αντωνοπούλου.

Οι υπόλοιπες έδρες

Από δυο έδρες, σύμφωνα πάντα με τις δημοσκοπήσεις, αναμένεται να εκλέξουν το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση και από μια Πλεύση Ελευθερίας, η Νίκη και η Νέα Αριστερά, χωρίς βεβαίως να αποκλείονται εκπλήξεις...