Πώς θα μοιραστούν οι έδρες των "Σπαρτιατών"- Τα σενάρια που υπάρχουν

Πώς θα μοιραστούν οι έδρες των "Σπαρτιατών"- Τα σενάρια που υπάρχουν
Κυριακή, 10/03/2024 - 07:45

Ποιοι θα λάβουν τις τρεις έδρες του ΣΥΡΙΖΑ- Όλες οι τελευταίες πληροφορίες!

Θέμα ίσως και ενός μηνός φέρεται να είναι οι αποφάσεις της δικαιοσύνης για την τύχη του κόμματος "Σπαρτιάτες", με τις πληροφορίες να επιμένουν πως είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα τεθεί εκτός Βουλής.

Τα σενάρια, σε μια τέτοια περίπτωση, είναι τα εξής:

Πρώτον, στις περιφέρειες που έχουν έδρα οι "Σπαρτιάτες" να προκηρυχτούν επαναληπτικές εκλογές, με τις πιθανότητες να είναι από ελάχιστες έως μηδαμινές.

Δεύτερον, να μοιραστούν οι 12 έδρες που έλαβε το κόμμα αυτό στις κάλπες του Ιουνίου στα υπόλοιπα κόμματα, με βάση τον υπολογισμό ότι το κόμμα αυτό μένει εκτός Βουλής, εξέλιξη που συγκεντρώνει αυτή τη στιγμή τις περισσότερες πιθανότητες.

Σίγουρα θα πρόκειται για μια πολύ δύσκολη απόφαση, καθώς δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο, άπτεται πολύ ευαίσθητων πτυχών λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος, ενώ θα ανακοινωθεί λίγο πριν τις ευρωεκλογές και προφανώς θα επηρεάσει τους συσχετισμούς που θα δημιουργηθούν, χωρίς να γνωρίζει αυτή τη στιγμή ποιοι θα είναι οι κερδισμένοι και ποιοι οι χαμένοι.

Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν πως οι 12 έδρες που κατέλαβαν οι "Σπαρτιάτες" στις εκλογές του περασμένου Ιουνίου θα μοιραστούν ως εξής:

-Έξι έδρες θα λάβει η ΝΔ, τρεις ο ΣΥΡΙΖΑ, μια το ΠΑΣΟΚ, μια το ΚΚΕ και μια η Πλεύση Ελευθερίας.

-Τις τρεις έδρες του ΣΥΡΙΖΑ θα καταλάβουν βουλευτές που θα παραμείνουν στο κόμμα και συγκεκριμένα οι Χρήστος Σπίρτζης (Ανατολική Αττική), Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου (Βόρειος Τομέας της Β΄ Αθηνών) και Σωκράτης Βαρδάκης (Ηράκλειο).

-Ενδιαφέρον έχει τι θα γίνει με το ΠΑΣΟΚ, καθώς έχουν καταθέσει προσφυγή κατά των "Σπαρτιατών" -που ήδη εκδικάζεται- οι Θανάσης Γκλαβίνας (Β΄ Θεσσαλονίκης) και Δημήτρης Διαμαντίδης (Β΄ Πειραιώς) και οι οποίοι μέχρι τώρα θεωρείται σχεδόν βέβαιον ότι θα καταλάβαιναν τις έδρες στις περιφέρειές τους.

Εφόσον επιβεβαιωθούν οι παραπάνω πληροφορίες:

Πρώτον, η ΝΔ από 158 έδρες θα φτάσει τις 164, διαθέτοντας ακόμα μεγαλύτερη και ασφαλέστερη κοινοβουλευτική αυτοδυναμία.

Δεύτερον, ο ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη θα νοιώσει ακόμα ασφαλέστερος στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς οι 36 έδρες που κατέχει τώρα θα γίνουν 39, έναντι 32 του ΠΑΣΟΚ.

Ας περιμένουμε όμως τις αποφάσεις της δικαιοσύνης, όλα είναι θέμα ίσως και ενός μηνός!