Η φτηνή εργασία στην Ελλάδα γίνεται όλο και φθηνότερη

Η φτηνή εργασία στην Ελλάδα γίνεται όλο και φθηνότερη
Πέμπτη, 29/02/2024 - 07:01

Το 2022 τα κέρδη αυξήθηκαν 16% ενώ οι μισθοί 6%. Έτσι, η συμμετοχή των μισθών στο ΑΕΠ μειώθηκε 2,1 μονάδες κι έπεσε στο 27%- Τι γράφει το Κ-Report.

Πώς η εργασία στην Ελλάδα από φθηνή γίνεται φθηνότερη αποκαλύπτει το Κ-Report των Κώστα Καλλίτση που κυκλοφορεί σε συνδρομητική μορφή κάθε ημέρα με πλούσια ύλη.

Αναδημοσιεύουμε:

Μισθοί σε απόκλιση από τους 27

Η παραδοσιακά καθ’ ημάς φτηνή εργασία γίνεται φτηνότερη εξαιτίας (και) της εκρηκτικής ανόδου των τιμών σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης –που συνεχίζουν να ακριβαίνουν ταχύτερα απ’ ό,τι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η αγοραστική αξία των μισθών διαβρώνεται και οι ανισότητες διευρύνονται (για τη μεγάλη αναδιανομή βλ. εδώ) σε μια πορεία που αποκλίνει από την αντίστοιχη στις άλλες 26 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μισθοί-κέρδη: Καθ’ ημάς, το 2022 τα κέρδη αυξήθηκαν 16% ενώ οι μισθοί 6%. Έτσι, η συμμετοχή των μισθών στο ΑΕΠ μειώθηκε 2,1 ποσοστιαίες μονάδες κι έπεσε στο 27% (δεύτερο μικρότερο ποσοστό στους 27 της ΕΕ) ενώ η συμμετοχή των κερδών στο ΑΕΠ αυξήθηκε 1,8 ποσοστιαίες μονάδες κι ανέβηκε στο 52,2% (που είναι το τρίτο μεγαλύτερο ποσοστό στους 27 της ΕΕ και το δεύτερο μεγαλύτερο στους 20 της Ευρωζώνης).

Η Ευρώπη κι εμείς: Το ίδιο έτος, 2022, ο μέσος μισθός στη χώρα μας ήταν στην 24η θέση μεταξύ των 27 της ΕΕ και στην τελευταία θέση μεταξύ των 20 της Ευρωζώνης. Οι αποκλίνουσες πορείες μισθών – κερδών επιτάθηκαν το επόμενο έτος, 2023. Μαζί επιτείνεται και η αποκλίνουσα πορεία της Ελλάδας από την Ευρώπη των 27 όσον αφορά τις μεταβολές μισθών και κερδών. Στους 27 η ψαλίδα είναι μικρή, στο «Ελντοράντο η Ελλάς» είναι μεγάλη και διευρύνεται. Δείτε το ακόλουθο γράφημα από το greeceinfigures.com.

unnamed 2