Ψήφος Ελλήνων του εξωτερικού, όριο 5% για είσοδο στη Βουλή, ιδιωτικά ΑΕΙ: Ο Μητσοτάκης εδραιώνει την κυριαρχία του!

Ψήφος Ελλήνων του εξωτερικού, όριο 5% για είσοδο στη Βουλή, ιδιωτικά ΑΕΙ: Ο Μητσοτάκης εδραιώνει την κυριαρχία του!
Τρίτη, 11/07/2023 - 07:18

Μελετημένες στρατηγικές κινήσεις του πρωθυπουργού απέναντι σε μια αμήχανη και κατακερματισμένη αντιπολίτευση!

Πρόσφατα μια φίλη που εκτιμώ πολύ μου μετέφερε έναν διάλογο με σημαίνον –ευρωπαϊκό- στέλεχος της αντιπολίτευσης στην Ουγγαρία:

-Ο Όρμπαν προχωρούσε σε συνεχείς «μεταρρυθμίσεις». Κάθε μια, από μόνη της, ίσως έλεγε πολλά πράγματα, αλλά δεν καταλαβαίναμε την αποτελεσματικότητά τους όταν το παζλ θα ολοκληρωνόταν. Είχε φτιάξει ένα θεσμικό πλαίσιο, που ότι και αν έκανες, ακόμα και αν ενωνόταν σύσσωμη η αντιπολίτευση, δεν μπορούσες να τον κερδίσεις εκλογικά!

Αυτό ακριβώς δείχνει να κάνει με σειρά ενεργειών, με το «καλημέρα» της νέας του τετραετίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης:

-Με την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού χωρίς καμία προϋπόθεση, ελπίζει –και σωστά- ότι η ΝΔ θα λάβει ένα μεγάλο αριθμό ψήφων, που πιθανόν να ισοσκελίζει ή να υπερκεράζει τις απώλειες από τη φθορά της εξουσίας. Μόνη χαμένη εκλογικά θα είναι η αριστερά, ενώ κερδισμένη εκτιμάται ότι θα είναι και η πλευρά της ακροδεξιάς, καθώς στην ομογένεια καλλιεργείται συγκεκριμένη πολιτικά αφήγηση για τα λεγόμενα εθνικά μας θέματα.

-Με το εκλογικό όριο του 5% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή ή την Ευρωβουλή, το εκλογικό σύστημα καθίσταται ιδιαίτερα πλειοψηφικό και η εκλογική αντιπροσώπευση υπονομεύεται σε βαθμό που ορισμένοι συνταγματολόγοι (όχι φυσικά και οι συνταγματολόγοι- εμπροσθοφυλακή του Μαξίμου), προειδοποιούν πως υπάρχει σοβαρό θέμα αντιπροσωπευτικότητας. Και αυτή η κίνηση ευνοεί τη ΝΔ, χωρίς να δημιουργεί ανάχωμα στους …αντ΄ αυτού του Κασιδιάρη, καθώς είναι μια ανάσα από το 5%, που αν μπει ως όριο εύκολα ενδέχεται να το περάσουν!

-Η παράκαμψη του άρθρου 16 του Συντάγματος και η αξιοποίηση του άρθρου 28 για να θεσπιστούν από τώρα τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, αποτελεί κατά τον υπογράφοντα μια μεγάλη ιδεολογική νίκη της ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός, άλλωστε, δεν έχει κρύψει (με προπομπό τον Μάκη Βορίδη) ότι επιδιώκει να δημιουργήσει συνθήκες και θεσμικό πλαίσιο, ώστε "η αριστερά να μην έρθει ποτέ ξανά στην εξουσία". Η ΝΔ, υπό την ηγεσία Μητσοτάκη, εκμεταλλευόμενη τις διάφορες "αναρχοαυτόνομες" και"αριστερίστικες" ομάδες είχε στόχο να συντρίψει την ηγεμονία της αριστεράς στα Πανεπιστήμια, ακόμα και με αυταρχισμό, "στημένα" εν πολλοίς επεισόδια και με διάφορες απίστευτες εφευρέσεις, όπως η ...Πανεπιστημιακή Αστυνομία και η Αστυνομία ...Διαδηλώσεων! Η ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ επισφραγίζει την τομή στην ιστορία της μεταπολίτευσης στα Πανεπιστήμια- κατά τα λοιπά τα "ιδιωτικά ΑΕΙ" και η υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης είναι ήδη γεγονός!

Απέναντι στη μεγάλη επίθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη η δημοκρατική προοδευτική αντιπολίτευση είναι και πολυδιασπασμένη και αμήχανη. Αν δεν ανασυνταχθεί γρήγορα θα την ξεπεράσουν οι εξελίξεις!