Σύνοδος του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους: Κρίσιμη για το ΝΑΤΟ, αλλά και για τις ...ελληνοτουρκικές σχέσεις!

Σύνοδος του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους: Κρίσιμη για το ΝΑΤΟ, αλλά και για τις ...ελληνοτουρκικές σχέσεις!
Δευτέρα, 10/07/2023 - 12:13

Η ατζέντα της Συνόδου, ο Ερντογάν ως πρωταγωνιστής και η κρίσιμη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη!

Την Τρίτη και την Τετάρτη το ενδιαφέρον ολόκληρου του πλανήτη επικεντρώνεται στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας.
Οι αποφάσεις που θα ληφθούν εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν σε κλιμάκωση της σύγκρουσης Ρωσίας και Ουκρανίας, θα εντείνουν τον ανταγωνισμό Δύσης και Ανατολής, θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη εξάρτηση της ΕΕ από τις Ηνωμένες Πολιτείες και εντείνουν την κούρσα των εξοπλισμών.

Ταυτόχρονα, ο Ταγίπ Ερντογάν διεκδικεί για τον εαυτό του πρωταγωνιστικό ρόλο, θετικό ή αρνητικό, με επίκεντρο την απόφασή του για την ένταξη ή όχι της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, όπως μετ΄ επιτάσεως ζητούν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Καθοριστικό για τη χώρα μας θα είναι και η συνάντηση Μητσοτάκη με Ερντογάν, που θα πιάσει το νήμα της εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αλλά και της διερεύνησης των δυνατοτήτων για έναν ουσιαστικό διάλογο, με τελικό στόχο το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Η στήλη αναδημοσιεύει από το K-Report των Κώστα Καλλίτση και Παύλου Τσίμα, που κυκλοφορεί καθημερινά με πλούσια ύλη σε συνδρομητική μορφή, την ατζέντα και τα παρεπόμενα της Συνόδου:

Οι εξελίξεις των τελευταίων 24ωρων εντείνουν το ενδιαφέρον για τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ που αρχίζει αύριο στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας. Ένα 48ωρο πριν τη σύνοδο, ο πρόεδρος Μπάιντεν εμφανίστηκε αισιόδοξος για την εισδοχή της Σουηδίας στη συμμαχία, είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ερντογάν, με τον οποίο συμφώνησαν να τα πουν από κοντά στο Βίλνιους, ο δε Ταγίπ Ερντογάν έθεσε στο τραπέζι όχι μόνο τα F-16 αλλά - όπως μεταδίδει η Μαρία Ζαχαράκη από την Κωνσταντινούπολη- ακόμα και «την αναζωογόνηση της διαδικασίας πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Η Άγκυρα, με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, ζήτησε «η ηγεσία της Ε.Ε. να δώσει ένα σαφές και ισχυρό μήνυμα στη Σύνοδο του Βίλνιους υποστήριξης της ένταξης της Τουρκίας»...

Ερντογάν-Μπάιντεν: Σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, κατά τη συνομιλία Μπάιντεν-Ερντογάν «συζητήθηκαν η θέση της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, η παράδοση των F-16 και η διαδικασία πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Ο Ταγίπ Ερντογάν δεν φάνηκε καταρχήν διατεθειμένος σε αυτή τη Σύνοδο να ανάψει το πράσινο φως για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και ζήτησε να μην συσχετίζεται αυτό το θέμα με το αίτημα της Τουρκία για τα F-16.

Μπάιντεν στο CNN: Ο Αμερικανός πρόεδρος εμφανίστηκε αισιόδοξος για την εισδοχή της Σουηδίας στο NATO. «Η Τουρκία – είπε – αναζητά τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών F16. Και ο Μητσοτάκης στην Ελλάδα αναζητά επίσης κάποια βοήθεια. Άρα λοιπόν, αυτό που προσπαθώ να κάνω ειλικρινά είναι να πετύχω μια συνεργασία, στην οποία ενισχύουμε το NATO, όσον αφορά την στρατιωτική ικανότητα τόσο της Ελλάδας όσο και της Τουρκίας, ώστε να επιτρέψουμε στη Σουηδία να ενταχθεί στην Συμμαχία».

Μητσοτάκης-Ερντογάν: Μεθαύριο Τετάρτη η συνάντηση, πιθανότατα μετά τη συνάντηση Ερντογάν-Μπάιντεν. Τα μηνύματα και από τις δύο πλευρές του Αιγαίου, φαίνεται να συγκλίνουν στην επικύρωση του καλού κλίματος του τελευταίου πενταμήνου. Σε πρώτη φάση φαίνεται να κλειδώνει η αποκατάσταση όλων των διαύλων επικοινωνίας και ο διάλογος μεταξύ των δύο χωρών να αποκτά πιο θεσμικό χαρακτήρα.

Θέματα του ΝΑΤΟ: Η Σύνοδος του Βίλνιους χαρακτηρίζεται ορόσημο για τη στρατηγική και τις δεσμεύσεις που θα λάβει η Δύση απέναντι στο Κίεβο. Στην ατζέντα της συζήτησης το θέμα των στρατιωτικών δαπανών, η στάση έναντι της Κίνας, η αδυναμία συμβιβασμού στην επιλογή νέου γενικού γραμματέα, όλα αυτά αποτελούν ζητήματα ικανά να προκαλέσουν ισχυρούς τριγμούς στη συνοχή της συμμαχίας. Τελευταία δοκιμασία η απόφαση Μπάιντεν για τις βόμβες διασποράς, καθώς πάνω από τα δύο τρίτα των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ συγκαταλέγονται στις 120 χώρες που έχουν απαγορεύσει τη χρήση τους.