Στο τελευταίο πενθήμερο θα κριθούν οι κάλπες

Στο τελευταίο πενθήμερο θα κριθούν οι κάλπες
Δευτέρα, 12/06/2023 - 06:40

Χωρίς αισθητές αλλαγές τα ποσοστά των κομμάτων δείχνουν οι δημοσκοπήσεις.

Οι δημοσκοπήσεις ...ομοφώνως επιμένουν: από πολύ μικρές έως ασήμαντες είναι οι διαφοροποιήσεις στα ποσοστά των κομμάτων ενόψει της κάλπης της 21ης Μαΐου!
Και σε αυτό δεν μπορεί να διαφωνήσει κανείς, αφού οι ψηφοφόροι δεν έχουν εισέλθει ακόμα σε κλίμα εκλογών, πολύ περισσότερο καθώς το ζητούμενο της διακυβέρνησης έχει πλέον σε πολύ μεγάλο βαθμό κριθεί.

Είναι όμως έτσι και, κυρίως, θα είναι έτσι έως την Κυριακή της 25ης Ιουνίου;

Χαρακτηριστικό του κλίματος είναι πως σε ερώτηση της τελευταίας δημοσκόπησης της MRB για το πότε θα αποφασίσουν ποιο κόμμα θα ψηφίσουν, 41,7% των πολιτών απαντούν ότι δεν ξέρουν, 24,8% ότι θα αποφασίσουν έως την Παρασκευή πριν τις εκλογές, και το 17% την Κυριακή πριν πάνε στο εκλογικό τμήμα 16,5% να ψηφίσουν!

Και η αλήθεια είναι πως κοινή είναι η πεποίθηση πως όλα θα κριθούν τις τελευταίες ημέρες πριν τις κάλπες, από τις 20 Ιουνίου και μετά.

Έως τότε, όμως, οι πολιτικοί επιστήμονες και δημοσκόποι εκφράζουν βεβαιότητα για ορισμένα πράγματα:

-Θέμα μη αυτοδυναμίας για τη Νέα Δημοκρατία δεν τίθεται. Όλα δείχνουν ότι θα λάβει το λιγότερο δυο με τρεις μονάδες παραπάνω και, φυσικά, περισσότερες έδρες από αυτές που έλαβε το 2019.

-Η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει πλέον κριθεί οριστικά καθώς το ΠΑΣΟΚ δεν εμφανίζει δυναμική αμφισβήτησης της πρωτοκαθεδρίας του ΣΥΡΙΖΑ στο χώρο της προοδευτικής παράταξης. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ως στοίχημα να αυξήσει το ποσοστό του έστω και δυο εβδομάδας, ενώ σε καμία περίπτωση δεν θέλει να σκεφτεί πως το ποσοστό του θα πέσει κάτω από το 20%! Το ΠΑΣΟΚ, αντιθέτως, έχει ως κρυφό στόχο το 15%, αλλά αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται καν να το πλησιάζει!

-Η Βουλή θα είναι επτακομματική, καθώς Πλεύση Ελευθερίας και Νίκη δείχνουν πως θα περάσουν το 3%. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί πως υπάρχουν ενδείξεις πως ένα από τα δυο κόμματα στα δεξιά της ΝΔ ενδεχομένως να δυσκολευτεί να πιάσει το όριο του 3%!

Ας περιμένουμε, όμως, όπως λένε και οι πολιτικοί επιστήμονες το τελευταίο πενταήμερο πριν τις κάλπες για να βγάλουμε πιο ασφαλή συμπεράσματα.