Εκλογές 25ης Ιουνίου: Τι θέση παίρνουν τα κόμματα στην τελική ευθεία

Εκλογές 25ης Ιουνίου: Τι θέση παίρνουν τα κόμματα στην τελική ευθεία
Τετάρτη, 14/06/2023 - 14:51

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις και τι εκτιμούν οι ειδικοί.

Δέκα ημέρες έμειναν έως τις κάλπες της 25ης Ιουνίου και το κλίμα σε τίποτε δεν θυμίζει προεκλογική περίοδο. Και είναι απολύτως φυσιολογικό από τη στιγμή που ο χρόνος από την 21η Μαΐου που διεξήχθησαν οι προηγούμενες εκλογές είναι ελάχιστος, μόλις ένας μήνας και στο χρόνο αυτό δεν μπορεί να υπάρξουν σοβαρές μετατοπίσεις, πολύ περισσότερο που το ζητούμενο της διακυβέρνησης έχει πλέον κριθεί.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ωστόσο, ακόμα και μικρές αλλαγές μπορεί να επηρεάσουν την επομένη ημέρα των κομμάτων. Ας δούμε, λοιπόν, πώς μπαίνουμε στην τελική ευθεία της κάλπης, αξιοποιώντας τόσο τις δημοσκοπήσεις που είχαμε έως τώρα, όπως και τις μετρήσεις που πραγματοποιούν κόμματα:

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Όλα δείχνουν πως διαθέτει δυναμική για «ασφαλή αυτοδυναμία». Οι ειδικοί εκτιμούν πως το κατώφλι της στις κάλπες είναι το 42%, ενώ , υπό προϋποθέσεις, δεν αποκλείουν να ξεπεράσει και το 45% και τις 165 έδρες! Με δεδομένο ότι η διαφορά από το δεύτερο κόμμα θα ξεπεράσει πιθανότατα τις 20 μονάδες, μιλάμε για στρατηγική νίκη του Κ. Μητσοτάκη και για παντοκρατορία στο εσωτερικό της ΝΔ, αλλά –σε μεγάλο βαθμό- και στη χώρα.

ΣΥΡΙΖΑ: Το βαρύ κλίμα μετά τη συντριβή στις κάλπες της 21ης Μαΐου αναδεικνύει ως βασικό αιτούμενο την αντιμετώπιση της αποσυσπείρωσης του κόμματος και ισχυρού αφηγήματος «γιατί ΣΥΡΙΖΑ στις δεύτερες κάλπες». Το 20,2% παραμένει το ψυχολογικό όριο για μια συντεταγμένη πορεία την επόμενη μέρα, ενώ αν αυξηθεί η συσπείρωση μπορεί να λάβει ένα υψηλότερο ποσοστό, έως και 2 ποσοστιαίες μονάδες.

ΠΑΣΟΚ: Αναμένεται οριακή αύξηση των δυνάμεών του, δείχνει όμως να χάνει το στοίχημα μετατροπής του σε ηγέτιδα δύναμη της προοδευτικής παράταξης, όπως επεδίωκε μετά το αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου. Την επόμενη περίοδο, ωστόσο, θα έχει αυξημένο ρόλο, αναλόγως και του ύψους του ποσοστού του τη μεθεπόμενη Κυριακή.

ΚΚΕ: «Αύξηση έστω και 1%» ζήτησε ουσιαστικά ο Δημήτρης Κουτσούμπας, με το ΚΚΕ να βλέπει μετά από πολλά χρόνια σημαντική αύξηση των δυνάμεών του.

Η «ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΟΥΡΑΣ»: Ενώ η Πλεύση Ελευθερίας δείχνει πως θα μπει στη Βουλή, παρά τα «φάουλ» της Ζωής Κωνσταντοπούλου με τις λίστες «κολλητών και φίλων», στα δεξιά της ΝΔ υπάρχει πρόβλημα, καθώς τα νέα κόμματα που παίρνουν μέρος (Εμφιετζόγλου, Λατινοπούλου, αλλά και οι Σπαρτιάτες που διαθέτουν πλέον τη στήριξη Κασιδιάρη) ενδεχομένως οδηγήσουν σε αλληλοεξουδετέρωση, με αποτέλεσμα Ελληνική Λύση και Νίκη να μην μπουν στη Βουλή- ή, να μην μπει το ένα από τα δυο. Το πιθανότερο, πάντως, αυτή τη στιγμή είναι να μπουν στη Βουλή και τα δυο αυτά κόμματα.