Στις κάλπες την Κυριακή με το βλέμμα στις εκλογές της 2ας Ιουλίου!

Στις κάλπες την Κυριακή με το βλέμμα στις εκλογές της 2ας Ιουλίου!
Σάββατο, 20/05/2023 - 11:29

Τι διακυβεύεται την 21η Μαΐου.

Το τοπίο μέσα στο οποίο θα διεξαχθούν οι εκλογές της …2ας Ιουλίου κρίνουν οι εκλογές της Κυριακής 21ης Μαΐου.

Ο μόνος τρόπος να υπάρξει κυβέρνηση από αυτή την Κυριακή είναι να βγει πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ, να συμφωνήσει για πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα ο Νίκος Ανδρουλάκης και να βγαίνουν και οι έδρες στη Βουλή- μίνιμουμ 153, ώστε να μπορεί να σταθεί μια κυβέρνηση.

Με δεδομένο ότι το σενάριο αυτό είναι σχεδόν αδύνατο, καθίσταται σαφές πως η χώρα οδεύει σε νέες εκλογές, που θα πραγματοποιηθούν κατά πάσα πιθανότητα στις 2 Ιουλίου, με νέο εκλογικό νόμο, που δίνει στο πρώτο κόμμα κλιμακωτό μπόνους έως και 40 έδρες.

Οι πιθανότητες να μην προκύψει ούτε από αυτές τις κάλπες αυτοδύναμη κυβέρνηση είναι ουκ ολίγες, με πολλά πράγματα να κρίνονται όμως από τους συσχετισμούς που θα προκύψουν την Κυριακή 21 Μαΐου.

Τη Δευτέρα, 22 Μαΐου, θα έχει δημιουργηθεί ένα νέο πολιτικό σκηνικό, που σε κάθε περίπτωση δεν θα έχει καμία σχέση με το σημερινό, ενώ σε περίπτωση που δεν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις, καθίσταται σαφές πως δεν θα μπορούν να παίξουν ιδιαίτερο ρόλο την επόμενη μέρα ως προς τη διαμόρφωση του νέου συσχετισμού δυνάμεων.

Τι θα κρίνει το νέο συσχετισμό που θα διαμορφωθεί την Κυριακή το βράδυ και με το οποίο η χώρα θα οδηγηθεί κατά πάσα πιθανότητα σε δεύτερες εκλογές στις 2 Ιουλίου;

Πρώτον, ποιος θα είναι πρώτο κόμμα και με τι ποσοστό. Αν είναι κοντά στο 35% και πάνω, είναι σαφές πως διαμορφώνονται δυνατότητες αυτοδυναμίας στις δεύτερες εκλογές, ιδίως στην περίπτωση που στη Βουλή βγαίνουν εισέρχονται κάτω από έξι κόμματα.

Δεύτερον, ποια θα είναι η απόσταση του δεύτερου κόμματος από το πρώτο, καθώς σε περίπτωση που είναι κοντά, μπορεί μέσω της πόλωσης να υπάρξει ανατροπή ως προς τη σειρά στις δεύτερες κάλπες.

Τρίτον, αναλόγως της πόλωσης που θα υπάρξει, στις δεύτερες εκλογές θα πιεστούν λιγότερο ή περισσότερο τα κόμματα εκτός δικομματισμού. Σε μια τέτοια περίπτωση στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος θα είναι το ΠΑΣΟΚ, ενώ σε περίπτωση οξύτατης πόλωσης ΜέΡΑ25 και Ελληνική Λύση θα κινδυνεύσουν να μείνουν σε τυχόν δεύτερες κάλπες εκτός Βουλής.

Ας περιμένουμε όμως το αποτέλεσμα –και μετά οι αναλύσεις!