Έκθεση Κομισιόν: Παρά τα θετικά στοιχεία του 2018 υπάρχει ανάγκη ενίσχυσης της ενεργειακής απόδοσης

Έκθεση Κομισιόν: Παρά τα θετικά στοιχεία του 2018 υπάρχει ανάγκη ενίσχυσης της ενεργειακής απόδοσης
Παρασκευή, 24/07/2020 - 16:41

Δημοσιεύτηκε την Πέμπτη η ετήσια έκθεση προόδου της Επιτροπής για την ενεργειακή απόδοση, σύμφωνα με την οποία η ενεργειακή κατανάλωση στην Ευρωπαϊκή Ένωση μειώθηκε το 2018. Βεβαίως είχε προηγηθεί σημαντική αύξηση της κατανάλωσης την περίοδο 2014 έως 2017 και ως εκ τούτου θεωρείται απαραίτητη η επιτάχυνση της μείωσης της κατανάλωσης για να επιτευχθεί ο στόχος της ενεργειακής απόδοσης για το 2020.

Βάσει των στοιχείων που προήλθαν από τις διάφορες εκθέσεις που υπέβαλε το κάθε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2019 αναφορικά με την ενεργειακή απόδοση, γίνεται φανερό ότι η αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας οδηγεί σε υψηλότερη ζήτηση ενέργειας, εάν αυτή δεν συνοδεύεται από νέες πολιτικές ενεργειακής απόδοσης.

Η έκθεση επιβεβαιώνει ότι υπό κανονικές συνθήκες (δηλαδή χωρίς κορωνοϊό), θα ήταν απίθανο για την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιτύχει τον ενεργειακό της στόχο για το 2020. Μάλιστα, υπογραμμίζεται ότι το συγκεκριμένο ζήτημα θα είναι παρόν, με την ανάκαμψη της ενεργειακής ζήτησης μετά την κρίση του κορωνοϊού, στην προσπάθεια επίτευξης των στόχων ενεργειακής απόδοσης μέχρι το 2030.

Στα συμπεράσματά της, η έκθεση αναφέρεται στο χάσμα μεταξύ του στόχου ενεργειακής απόδοσης που είναι στο 32,5% για το 2030 και της σωρευτικής φιλοδοξίας των κρατών μελών που περιγράφεται στα αντίστοιχα εθνικά σχέδια ενέργειας και κλίματος (NECP). Από τη μία η έκθεση επιβεβαιώνει ότι πολλά κράτη μέλη έχουν ανταποκριθεί θετικά στις συστάσεις της Επιτροπής του περασμένου έτους σχετικά με τα προσχέδια των NECP, όμως επισημαίνει ότι ο σωρευτικός αντίκτυπος από τα τελικά NECP είναι πιθανό να είναι σύντομος σε ό,τι αφορά την επίτευξη των ενεργειακών στόχων της Ένωσης μέχρι το 2030. Η έκθεση καταλήγει στο ότι για τη γεφύρωση του χάσματος είναι απαραίτητη η ισχυρή δράση σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο εν όψει της ανάκαμψης μετά την πανδημία του κορωνοϊού.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οδηγία για την ενεργειακή απόδοση, τα κράτη μέλη υποχρεούνται να υποβάλλουν ετήσια έκθεση για την απόδοσή τους σχετικά με τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας. Στη συνέχεια, απαιτείται από την Επιτροπή να υποβάλει αξιολόγηση στο Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναφορικά με τον σωρευτικό αντίκτυπο των διαφόρων μέτρων που λαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο.

Αξιολόγηση της προόδου του 2019 για την επίτευξη των στόχων ενεργειακής απόδοσης για το 2020

Ο στόχος της ΕΕ για την ενεργειακή απόδοση 2020

Πηγή: Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ec.europa.eu)