Τo Συμβούλιο Ενέργειας της ΕΕ επιβεβαιώνει τον κεντρικό ρόλο του ενεργειακού τομέα στην οικονομική ανάκαμψη

Τo Συμβούλιο Ενέργειας της ΕΕ επιβεβαιώνει τον κεντρικό ρόλο του ενεργειακού τομέα στην οικονομική ανάκαμψη
Πέμπτη, 30/04/2020 - 17:31

Οι αρμόδιοι υπουργοί της ΕΕ για την ενεργειακή πολιτική μαζί με την Επίτροπο Ενέργειας, Kadri Simson, πραγματοποίησαν χθες τηλεδιάσκεψη όπου συζητήθηκε η πορεία και οι προκλήσεις που δέχεται η ενεργειακή πολιτική, αλλά και η ετοιμότητα του ενεργειακού τομέα στο να ανταποκριθεί στην κρίση του κορωνοϊού. Οι υπουργοί υπογράμμισαν ότι το ευρωπαϊκό ενεργειακό σύστημα είναι ανθεκτικό και ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει κίνδυνος για διακοπή του εφοδιασμού.

Η Επίτροπος Simson υπογράμμισε ότι, παρά τις άνευ προηγουμένου περιστάσεις και το σοκ που έχει υποστεί η αγορά ενέργειας στο επίπεδο της προσφοράς και της ζήτησης, δεν υπήρξε διακοπή εφοδιασμού ενέργειας στην ΕΕ, και ευχαρίστησε τις ευρωπαϊκές εταιρείες ενέργειας και τους φορείς εκμετάλλευσης δικτύων για την προσαρμοστικότητά τους.

Κατά την διαδικασία ανάκαμψης, η ΕΕ πρέπει θα να χρησιμοποιήσει αυτήν τη στιγμή ως ευκαιρία επιτάγχυνσης της προόδου προς τον στόχο της κλιματικής ουδετερότητας. Πρόσθεσε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία θα βρίσκεται στο επίκεντρο του σχεδίου ανάκαμψης και ότι η ενέργεια θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο.

Ο Τόμισλαβ Κόριτς, υπουργός Ενέργειας της Κροατίας και νυν Πρόεδρος του Συμβουλίου, δήλωσε: «Ο ενεργειακός τομέας είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας που διασφαλίζει την επίστροφή στην κανονικότητα».

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, υποστηρίχθηκε σθεναρά η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία ως βασικό μέρος της στρατηγικής ανάκαμψης της ΕΕ. Ζητήθηκε μάλιστα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διατηρήσει τις υψηλές φιλοδοξίες της και να προωθήσει την πρόταση για την Ενσωμάτωση του Ενεργειακού Τομέα, την προσπάθεια ενεργειακής ανακαίνισης των κτιρίων και την εφαρμογή της πρότασης για τα υπεράκτια αιολικά έργα.

Συζητήθηκαν επίσης τα εθνικά σχέδια κάθε κράτους μέλους για την ενέργεια και το κλίμα και ο Επίτροπος έδωσε ένα σαφές μήνυμα σχετικά με τη σημασία τους για την υλοποίηση της ενεργειακής ένωσης και της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, επιμένοντας ότι εκείνα τα κράτη μέλη που δεν έχουν ακόμη παρουσιάσει τα σχέδιά τους θα πρέπει να το πράξουν χωρίς καθυστέρηση.

Ο Επίτροπος ολοκλήρωσε λέγοντας: «Τώρα περισσότερο από ποτέ, πρέπει να παραμείνουμε πιστοί στις αξίες μας και να μην ξεχνάμε τους μακροπρόθεσμους στόχους μας. Το σημερινό Συμβούλιο έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα ότι η παροχή ενός καθαρού ενεργειακού μέλλοντος πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο της ανάκαμψης της Ευρώπης από την κρίση».

Πηγή: European Commission