IEA: Η κρίση του κορωνοϊού θα εκμηδενίσει τη ζήτηση ορυκτών καυσίμων.

IEA: Η κρίση του κορωνοϊού θα εκμηδενίσει τη ζήτηση ορυκτών καυσίμων.
Πέμπτη, 30/04/2020 - 17:12

Η ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια θα είναι ο μόνος ανθεκτικός τύπος ενέργειας κατά τη διάρκεια της μεγαλύτερης ενεργειακής κρίσης που έχει αντιμετωπίσει ο πλανήτης λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με την Διεθνή Οργάνωση Ενέργειας η πανδημία θα μπορούσε να εκμηδενίσει τη ζήτηση ορυκτών καυσίμων προκαλώντας μια κατάρρευση στην ενεργειακή ζήτηση, επτά φορές μεγαλύτερη από αυτή που είχε προκαλέσει η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

Σε έκθεσή της η ΙΕΑ αναφέρει ότι η δεύτερη μεγαλύτερη μείωση στην ενεργειακή ζήτηση από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο θα μπορούσε να προκαλέσει πολυδεκαετές χαμηλό στην κατανάλωση πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα

Παράλληλα, η σταθερή άνοδος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε συνδυασμό με την κατάρρευση στη ζήτηση ορυκτών καυσίμων σημαίνει ότι η καθαρή ηλεκτρική ενέργεια θα διαδραματίσει τον μεγαλύτερο ρόλο στο παγκόσμιο ενεργειακό σύστημα φέτος και θα συμβάλει στην εξάλειψη μιας δεκαετούς αύξησης των παγκόσμιων εκπομπών άνθρακα.

Ο Fatih Birol, εκτελεστικός διευθυντής του IEA, δήλωσε: «Η πτώση της ζήτησης σχεδόν σε όλα τα κύρια καύσιμα είναι εκπληκτική, ειδικά στον άνθρακα, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Μόνο οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας «κρατούν» σε αυτή την πρωτάκουστη πτώση της χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας».

Φέτος αναμένεται αύξηση κατά 5% στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι οποίες θα καλύψουν σχεδόν το 30% της παγκόσμιας ζήτησης σε ηλεκτρική ενέργεια. Η εξάπλωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, παρά την παγκόσμια κρίση θα μπορούσε να ωθήσει τις εταιρείες ορυκτών καυσίμων να επιτύχουν τους στόχους τους παράγοντας περισσότερη καθαρή ενέργεια, όμως επίσης, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να συμπεριλάβουν την καθαρή ενέργεια και στο επίκεντρο των πακέτων οικονομικής ενίσχυσης για να εξασφαλίσουν την πράσινη ανάκαμψη.

«Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να προσδιοριστούν οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις», δήλωσε ο Birol. «Αλλά η ενεργειακή βιομηχανία που αναδύεται μέσα από αυτήν την κρίση θα είναι σημαντικά διαφορετική από εκείνη που επικρατούσε πριν».

Ο αντίκτυπος του κορωνοϊού προκάλεσε κρίση στην αγορά ορυκτώνκαυσίμων, συμπεριλαμβανομένης και της κατάρρευσης των τιμών της αγοράς πετρελαίου, η οποία σημείωσε αρνητικές τιμές για πρώτη φορά στις ΗΠΑ στις αρχές του μήνα.

Οι παγκόσμιες προσπάθειες για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού έχουν οδηγήσει σε σοβαρούς περιορισμούς στα ταξίδια και στην παγκόσμια οικονομία που θα προκαλέσουν τη μεγαλύτερη μείωση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου εδώ και 25 χρόνια.

Η ζήτηση φυσικούαερίου αναμένεται να μειωθεί κατά 5%, μετά από μια δεκαετία αδιάκοπης ανάπτυξης. Είναι η μεγαλύτερη πτώση που έχει σημειωθεί από τη στιγμή που το αέριο ξεκίνησε να χρησιμοποιείται ευρέως ως πηγή ενέργειας κατά δεύτερο μισό του προηγούμενου αιώνα.
Τέλος, η ζήτηση σε άνθρακα προβλέπεται να μειωθεί κατά 8% σε σύγκριση με το 2019 και πρόκειται για η μεγαλύτερη πτώση που έχει σημειωθεί μετά το τέλος του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου.

Πηγή: The Guardian