Γεωθερμία: Ποια κριτήρια χαρακτηρίζουν μια περιοχή γεωθερμικού ενδιαφέροντος

Γεωθερμία: Ποια κριτήρια χαρακτηρίζουν μια περιοχή γεωθερμικού ενδιαφέροντος
Δευτέρα, 25/09/2023 - 06:31

Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η υπουργική απόφαση σύμφωνα με την οποία καθορίζονται τα κριτήρια με βάσει τα οποία χαρακτηρίζεται ένα πεδίο εθνικού ενδιαφέροντος.

Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η υπουργική απόφαση σύμφωνα με την οποία καθορίζονται τα κριτήρια με βάσει τα οποία χαρακτηρίζεται ένα πεδίο εθνικού ενδιαφέροντος, τοπικού ενδιαφέροντος ή περιοχή γεωθερμικού ενδιαφέροντος.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση:

Ως γεωθερμικό πεδίο εθνικού ενδιαφέροντος μπορεί να χαρακτηριστεί, με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας που προβλέπεται στην παρ. 3 του άρθρου 2 του ν. 4602/2019, ένα πεδίο που συγκεντρώνει τουλάχιστον τα παρακάτω χαρακτηριστικά: H θερμοκρασία εξόδου των ρευστών στην επιφάνεια ή των ρευστών στην έξοδο των γεωτρήσεων είναι μεγαλύτερη των ενενήντα βαθμών Κελσίου (90o C) με την επιφύλαξη του δευτέρου εδαφίου, της περίπτωσης β της παραγράφου 1, του άρθρου 23 του ν. 4602/2019. Είναι γνωστά από μετρήσεις σε γεωτρήσεις έρευνας - παραγωγής, δοκιμές και από συνεκτίμηση των αποτελεσμάτων γεωφυσικών διασκοπήσεων και γεωλογικών ερευνών: α) Η θερμοκρασία εξόδου των ρευστών στην επιφάνεια (έξοδο των γεωτρήσεων), β) τα δεδομένα παροχής και πίεσης ρευστού, γ) η κατανομή της θερμοκρασίας στον ταμιευτήρα, η έκταση της γεωθερμικής ανωμαλίας και η μεταβολή της γεωθερμικής βαθμίδας.

Ως γεωθερμικό πεδίο τοπικού ενδιαφέροντος μπορεί να χαρακτηριστεί, με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας που προβλέπεται στην παρ. 3 του άρθρου 2 του ν. 4602/19, ένα πεδίο που συγκεντρώνει τουλάχιστον τα παρακάτω χαρακτηριστικά: 1. H θερμοκρασία εξόδου των ρευστών στην επιφάνεια στην επιφάνεια ή των ρευστών στην έξοδο των γεωτρήσεων είναι μεγαλύτερη των τριάντα βαθμών Κελσίου (30o C) και μικρότερη ή ίση των ενενήντα βαθμών Κελσίου (90o C), με την επιφύλαξη του δευτέρου εδαφίου, της περίπτωσης β της παραγράφου 1, του άρθρου 23 του ν. 4602/2019. 2. Είναι γνωστά από μετρήσεις σε γεωτρήσεις έρευνας - παραγωγής, δοκιμές και από συνεκτίμηση των αποτελεσμάτων γεωφυσικών διασκοπήσεων και γεωλογικών ερευνών: α) Η θερμοκρασία εξόδου των ρευστών στην επιφάνεια (έξοδο των γεωτρήσεων), β) τα δεδομένα παροχής και πίεσης, γ) η κατανομή της θερμοκρασίας στον ταμιευτήρα, η έκταση της γεωθερμικής ανωμαλίας και η μεταβολή της γεωθερμικής βαθμίδας.

Ως περιοχή γεωθερμικού ενδιαφέροντος μπορεί να χαρακτηριστεί, με την απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας που προβλέπεται στην παρ. 3 του άρθρου 2 του ν. 4602/2019, μία περιοχή που συγκεντρώνει απαραίτητα ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω χαρακτηριστικά: α. Παρουσία θερμών πηγών ή γεωτεκτονικών δομών ικανών για τη δημιουργία συνθηκών συσσώρευσης θερμότητας, υψηλής ροής θερμότητας και ανώμαλης γεωθερμικής βαθμίδας. β. Ενδείξεις ύπαρξης γεωθερμικής ανωμαλίας από μετρήσεις της θερμοκρασίας σε υφιστάμενες γεωτρήσεις κάθε διαμέτρου, σε σχέση με το βάθος. γ. Μελέτες των γεωεπιστημών που, συνδυαστικά, δύνανται να παρέχουν ενδείξεις ύπαρξης κατάλληλων συνθηκών δημιουργίας ενός βαθέως υδροθερμικού συστήματος. Η έκταση της περιοχής περιγράφεται βάσει συντεταγμένων, τα όρια της οποίας καθορίζονται βάσει των στοιχείων της παρ. 1.

Να σημειωθεί πως το υπουργείο Ενέργειας «τρέχει» διεθνή διαγωνισμό αναφορικά με τη μίσθωση του δικαιώματος έρευνας γεωθερμικού δυναμικού που αφορά 4 περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Τελευταία τροποποίηση στις 25/09/2023 - 11:06