Η πιο αποδοτική τεχνολογία τα θερμικά ηλιακά - Οι προβλέψεις για το τρέχον έτος

Η πιο αποδοτική τεχνολογία τα θερμικά ηλιακά - Οι προβλέψεις για το τρέχον έτος
Τετάρτη, 05/07/2023 - 06:44

Ο τομέας των ηλιακών θερμοσιφώνων αποτελεί ένα από τα στοιχήματα και αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο για την ελληνική οικονομία.

Ωστόσο, υπάρχει σημαντική έλλειψη τεχνητών στα πράσινα επαγγέλματα ενώ και το εργατικό δυναμικό δεν είναι κατάλληλα εκπαιδευμένο και δεν γνωρίζει την ορθή εφαρμογή των τεχνολογιών.

Αυτό ανέφερε ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Ένωσης Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας και Ενεργειακός Σύμβουλος κ. Χρήστος Κώνστας μιλώντας σε εκδήλωση για τα ηλιακά θερμικά που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην Αθήνα. Όπως τόνισε «ο κίνδυνος είναι να πιάσουμε τους κλιματικούς στόχους χωρίς όμως μια πραγματική και δίκαιη πράσινη μετάβαση». Η Ελλάδα όπως πρέπει να θέσει μια προτεραιοποίηση στις πιο αποδοτικές τεχνολογίες ανα χρήση. «Ο καθένας ο οποίος θα επιδοτείται για να κάνει μια πράσινη επένδυση πρέπει να αξιολογείται για το αν αξιοποιεί τις πιο αποδοτικές τεχνολογίες. Για παράδειγμα σε ό,τι αφορά την παραγωγή θερμότητας η πιο αποδοτική τεχνολογία είναι τα θερμικά ηλιακά και μιλήσαμε για τον ταπεινό ηλιακό θερμοσίφωνα που τόσα έχει προσφέρει μπορείτε να φανταστείτε αν μπούμε σε βιομηχανικές εφαρμογές ή αγροτικές εφαρμογές εμείς επιδοτούμε το αγροτικό πετρέλαιο αντί να στηρίξουμε συστήματα που στηρίζουν την ελληνική οικονομία. Με τα ηλιακά θερμικά μας δίνεται η δυνατότητα από χώρα που παράγει τα ηλιακά να καταστούμε ολοκληρωμένοι παροχοι υπηρεσιών».

Στο μεταξύ η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Θερμικών Ηλιακών ανακοίνωσε τον διορισμό του νέου Προέδρου και του Διοικητικού Συμβουλίου σηματοδοτώντας μια νέα εποχή φιλοδοξιών και ανάπτυξης για την αγορά ηλιακής θερμικής ενέργειας.

Ο Guglielmo Cioni (TVP SOLAR SA), πρώην Αντιπρόεδρος, εξελέγη νέος Πρόεδρος της Solar Heat Europe την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα. Μαζί του θα συμμετάσχουν τα νεοδιορισθέντα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένων των Oleguer Fuertes (BDR Thermea Group) και Jakob Steen Jensen (Heliac) ως εκπρόσωποι της βιομηχανίας, Edwige Porcheyre (ENERPLAN) και Roger Hackstock (Austria Solar) ως εκπρόσωποι των Εθνικών Ενώσεων και Hugues Defréville (Newheat) για την κατηγορία των Παρόχων Υπηρεσιών.

«Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία για το 2022 δείχνουν μια αξιοσημείωτη μέση αύξηση 14% στον τομέα της ηλιακής θερμότητας στην Ευρώπη έναντι του 2021. Σε μια κρίσιμη στιγμή της ενεργειακής μετάβασης, η σταθερή ανάπτυξη του κλάδου αποτελεί μια λύση για κτίρια, πόλεις και βιομηχανία. Οι προβλέψεις για το τρέχον έτος δείχνουν επίσης μια αναπτυξιακή τάση για την αγορά, ευθυγραμμισμένη με τους στρατηγικούς στόχους του νέου Διοικητικού Συμβουλίου», αναφέρει η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Θερμικών Ηλιακών.