Τι αποφασίστηκε για την επάρκεια του συστήματος

Τι αποφασίστηκε για την επάρκεια του συστήματος
Πέμπτη, 01/06/2023 - 06:26

Το θέμα της επάρκειας του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας βρέθηκε χθες στο επίκεντρο των συναντήσεων του νέου υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Παντελή Κάπρου με τους Διαχειριστές και τη Ρυθμιστική Ενέργειας.

Με την τάση μείωσης της ζήτησης της κατανάλωσης και τις ΑΠΕ να αποτελούν υπολογίσιμη δύναμη με περίπου 1GW νέων πράσινων υποδομών να δίνουν ρεύμα στο δίκτυο τόσο οι Διαχειριστές όσο και η ΡΑΑΕΥ βρίσκονται σε επιφυλακή για τη διατήρηση της επάρκειας και της ευστάθειας του συστήματος.

Στη συνάντηση του κ. Κάπρου με ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ και ΡΑΑΥΕΥ τέθηκαν όλα τα δεδομένα και από την πλευρά των Διαχειριστών επισημάνθηκε ότι το σύστημα είναι στιβαρό, ελέγχεται και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Της συνάντησης προηγήθηκε η μηδενική τιμή ρεύματος για πρώτη φορά στην ιστορία της ελληνικής αγοράς ενέργειας για έξι ώρες την Κυριακή λόγω υπερπροσφοράς, λόγω ανέμων και ηλιοφάνειας, καθώς και χαμηλής κατανάλωσης. Δεν αντιμετωπίστηκε κανένα πρόβλημα, καθώς ο Διαχειριστής αντιδρώντας άμεσα και προκειμένου να μην προκληθεί μπακ άουτ έθεσε κάποιες μονάδες εκτός λειτουργίας. ‘Ετσι, την Κυριακή, η μέση τιμή χονδρικής διαμορφώθηκε στα 51 ευρώ/μεγαβατώρα, τη Δευτέρα ανέβηκε στα 88 ευρώ, την Τρίτη επανήλθε στα επίπεδα που βρισκόταν τις τελευταίες εβδομάδες, πάνω από 110 ευρώ και σήμερα η χονδρεμπορική τιμή είναι μειωμένη κατά 24% και διαμορφώνεται στα 76,43 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) για σήμερα 1η Ιούνιου στο χαμηλό του 24ωρου έπεσε στα 9,35 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ η υψηλότερη τιμή διαμορφώθηκε στα 125,76 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Η συνολική ζήτηση διαμορφώθηκε στις 255,31 GWh. Στο ενεργειακό μείγμα ο λιγνίτης κατέχει 0,7%, το φυσικό αέριο 32,1% τα υδροηλεκτρικά 5,8% οι εισαγωγές 14,8% και οι ανανεώσιμες 42,1%.Οι εξαγωγές διαμορφώθηκαν στις 5,134 MWh και οι εισαγωγές στις 18,849 MWh.

Πάντως σε κάθε περίπτωση η υπερβολική ροή φορτίου στο σύστημα, καθώς και η τάση μείωσης της κατανάλωσης κρατά σε επιφυλακή τους Διαχειριστές και τους αρμόδιους φορείς για το ενδεχόμενο να τεθεί θέμα ευστάθειας. Βέβαια ο ΔΕΔΔΗΕ και ο ΑΔΜΗΕ έχουν ήδη εκπονήσει και εφαρμόζουν σχέδιο για την εξουδετέρωση των κινδύνων. Εχει σχεδιαστεί ειδικό πλάνο, πριν από το Πάσχα, όπου ο ΑΔΜΗΕ και ο ΔΕΔΔΗΕ θα βρίσκονται σε διαρκή συνεννόηση για την περικοπή παραγωγής από ΑΠΕ (κατά περίπτωση στο Σύστημα Μεταφοράς από τον ΑΔΜΗΕ ή πρόσθετης στο Δίκτυο Διανομής με τη συνδρομή του ΔΕΔΔΗΕ), ανάλογα με τις δυνατότητες του κάθε Διαχειριστή.

Με τη συντονισμένη διαχείριση του προβλήματος από όλους τους συναρμόδιους φορείς, η κατάσταση βρίσκεται υπό έλεγχο ώστε να διασφαλίζεται η θωράκιση του ηλεκτρικού συστήματος σε συνθήκες χαμηλής κατανάλωσης και υψηλής παραγωγής ΑΠΕ κάτι άλλωστε που επισημάνθηκε και στον κ. Κάπρο.