Χαμηλά η συμμετοχή στο net metering για μικρές επιχειρήσεις

Χαμηλά η συμμετοχή στο net metering για μικρές επιχειρήσεις
Παρασκευή, 28/04/2023 - 06:08

Μικρή είναι η συμμετοχή μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην αυτοπαραγωγή με ενεργειακό συμψηφισμό.

Παρά την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους μια σειρά από προβλήματα κράτησαν μακριά τους υποψήφιους επενδυτές στην αγορά των κατάλληλων συστημάτων. Υπενθυμίζεται, επίσης το γεγονός πως το πρόγραμμα της επιδότησης φ/β με καθεστώς net metering για τις μικρές επιχειρήσεις προκρίθηκε να το αναλάβει το υπουργείο ανάπτυξης αντί του υπουργείου Ενέργειας. Έβαλε όμως και κάποιες προϋποθέσεις για ένταξη στο πρόγραμμα, όπως να συνδυαστεί η εγκατάστασή του με αλλαγές για παράδειγμα στη θερμομόνωση του κτιρίου, γεγονός που όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς διπλασιάζει το τελικό κόστος. Σε ό,τι αφορά τις μεγάλες επιχειρήσεις επισημαίνουν πως είναι λάθος να μην προχωρούν σε net metering καθώς τα εμπορικά συστήματα δεν επιβαρύνονται με ΦΠΑ, ενώ μπορούν να διεκδικήσουν χρηματοδότηση και από τις τράπεζες, σε αντίθεση για παράδειγμα με τις ενεργειακές κοινότητες οι οποίες για να δανειστούν για εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό χρειάζονται προσωπικές εγγυήσεις κάποιου από τα μέλη της.

Το βασικότερο όμως πρόβλημα για τις μεγάλες επιχειρήσεις είναι η επάρκεια ηλεκτρικού χώρου. Ειδικά για την περίπτωση κορεσμού τότε θα πρέπει να κάνουν αυτοκατανάλωση με μηδενική έγχυση στο δίκτυο. Σύμφωνα με πληροφορίες του iEnergeia.gr υπάρχει σκέψη το επόμενο διάστημα να επιδοτηθούν επιχειρήσεις που θα κάνουν zero feed-in.

Την ίδια ώρα εκκρεμεί η υπουργική απόφαση για τις ρυθμίσεις του νόμου 5037/2023 που έφερε αλλαγές στην αυτοκατανάλωση. Οι ρυθμίσεις εκείνου του νόμου προέβλεπαν μεταξύ άλλων πως οι ιδιοκτήτες σε μια πολυκατοικία θα μπορούν με ένα απλό συμφωνητικό να δημιουργήσουν μια κοινότητα παραγωγών χωρίς να καταχωρηθεί στο ΓΕΜΗ, δίνοντας τη δυνατότητα έτσι σε ιδιοκτήτες να παρακάμψουν τη συναίνεση του συνόλου των υπολοίπων ιδιοκτητών και με το 50% να προχωρούν στις δράσεις που έχουν αποφασίσει για την εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού. Οι λεπτομέρειες θα ρυθμιστούν μέσω υπουργικής απόφασης. Συνολικά οι ρυθμίσεις του Ν.5037/2023 θα πρέπει να βγουν σε υπουργική απόφαση, κάτι που εκτός απροόπτου θα γίνει μετά τις εκλογές. Το ίδιο ισχύει και για το πρόγραμμα «Product-E Green», που αφορά τη στήριξη επιχειρήσεων που παράγουν «πράσινο» εξοπλισμό.

Τέλος να σημειωθεί πως από παράταση σε παράταση πηγαίνει το πρόγραμμα για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες. Σύμφωνα με πληροφορίες η έναρξη του τοποθετείται για την άλλη βδομάδα. Αλλά κανείς πλέον δεν μπορεί να είναι σίγουρος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ