Οι παρατηρήσεις της EDF Hellas στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο για την αδειοδότηση ΑΠΕ

Οι παρατηρήσεις της EDF Hellas στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο για την αδειοδότηση ΑΠΕ
eurokinissi
Τρίτη, 17/05/2022 - 17:06

Σε μια σειρά από παρατηρήσεις σχετικά με το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) σχετικά με τις ΑΠΕ, προχώρησε η EDF Renewables Hellas.

Σε μια σειρά από παρατηρήσεις σχετικά με το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) σχετικά με τις ΑΠΕ, προχώρησε η EDF Renewables Hellas. Σύμφωνα με αυτές, το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση σε ότι αφορά την επιτάχυνση της αδειοδοτικής διαδικασίας.

Κατά την EDF Renewables Hellas, στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο περιλαμβάνονται θετικές διατάξεις αναφορικά με τις διαδικασίες έκδοσης και τροποποίησης των αδειών εγκατάστασης και λειτουργίας καθώς και των συμβάσεων σύνδεσης.

Όπως σημειώνει η EDF, είναι απαραίτητο να οριστούν προθεσμίες για την έκδοση μιας άδειας ή μιας έγκρισης σε ότι αφορά τη Διοίκηση.

Ειδικά, για τη διαδικασία έκδοσης Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης, η οποία συνοδεύεται από την υποχρέωση του επενδυτή να προσκομίσει κατά την υποβολή του αιτήματος εγγυητική επιστολή, είναι κρίσιμο να υπάρξουν οι κατάλληλες διατάξεις που θα υποχρεώσουν τους Διαχειριστές να τηρήσουν το χρονικό περιθώριο των δύο μηνών. Διαφορετικά, ο ρυθμιστικός και διαχειριστικός κίνδυνος στον οποίο υποβάλλεται ο διοικούμενος θα οδηγήσει, αναπόφευκτα, σε μείωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Εν κατακλείδι, θα πρέπει να οριστούν με σαφήνεια όλα τα χρονικά ορόσημα και περιθώρια για την έκδοση, χορήγηση, σύναψη και τροποποίηση τόσο της ΟΠΣ όσο και της Σύμβασης Σύνδεσης. Ενδεικτικά, για την εκ νέου χορήγηση ΟΠΣ ή/και την τροποποίηση Σύμβασης Σύνδεσης δεν τίθενται σαφή δεσμευτικά χρονικά όρια για την απόκριση των Διαχειριστών.

Η EDF Hellas αναφέρει επίσης ότι η αυξανόμενη διείσδυση μονάδων ΑΠΕ στο εγχώριο ηλεκτροπαραγωγικό μίγμα δημιουργεί μια σειρά σημαντικών προκλήσεων (αυξημένες περικοπές ανανεώσιμης ενέργειας, δυσκολία εξισορρόπησης προσφοράς ζήτησης, κορεσμός δικτύων, κ.α.).

Τελευταία τροποποίηση στις 17/05/2022 - 17:13