Σκωτία: Οι εταιρείες που αποκόμισαν άδειες για τα πλωτά αιολικά

Σκωτία: Οι εταιρείες που αποκόμισαν άδειες για τα πλωτά αιολικά
Τετάρτη, 19/01/2022 - 20:48

Ανακοινώθηκαν στην Σκωτία τα ονόματα των εταιρειών που αποκόμισαν άδειες για την τα πλωτά αιολικά σε μια έκταση 8.600 τ.χμ. στη θάλασσα που μπορεί να φιλοξενήσει έως 25 γιγαβάτ υπεράκτιων αιολικών.

Εν τέλει, 17 έργα επικράτησαν στο διαγωνισμό που εκπροσωπούν 15 γιγαβάτ, με το μεγαλύτερο μέρος της ισχύος να αφορά πλωτά αιολικά. Το ενδιαφέρον ήταν έντονο με 74 προσφορές, ενώ η τιμή ήταν χαμηλότερη από τον αντίστοιχο διαγωνισμό της Βρετανίας και είχε τεθεί όριο στις 100.000 λίρες ανά τ.χμ..

Οι εταιρείες που αποκόμισαν άδειες ήταν οι Scottish Power Renewables, Falck Renewables, DEME, Vattenfall, Shell New Energies, OceanWinds, BP Alternative Energy Investments, SSE Renewables, BayWa, Offshore Wind Power, Northland Power και Magnora.

Σύμφωνα με το σύνδεσμο WindEurope, το 2022 πρόκειται να είναι έτος-σταθμός για τα πλωτά αιολικά, καθώς αναμένεται να υπάρξει πρόοδος προς την εμπορική τους λειτουργία σε μεγάλη κλίμακα. Πέραν του σκωτσέζικου διαγωνισμού, η Γαλλία αναμένεται να ανακοινώσει αποτελέσματα για το πρώτο τέτοιο έργο, ισχύος 250 μεγαβάτ, ενώ η Equinor θα ολοκληρώσει το τέταρτο πάρκο της, ισχύος 88 MW, στη Νορβηγία.

Ταυτόχρονα, τόσο η Ελλάδα, όσο και η Ιταλία με την Ισπανία ολοκληρώνουν τις νέες στρατηγικές τους για τη δημοπράτηση αδειών για πλωτά αιολικά στη Μεσόγειο και τον Ατλαντικό.