Ενεργειακή πλατφόρμα της ΕΕ: Πρώτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου

Ενεργειακή πλατφόρμα της ΕΕ: Πρώτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου
Eurokinissi
Δευτέρα, 16/01/2023 - 18:05

Της πρώτης επίσημης συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της ενεργειακής πλατφόρμας της ΕΕ προήδρευσε σήμερα, ο Αντιπρόεδρος κ. Μάρος Σέφτσοβιτς .

Το διοικητικό συμβούλιο, το οποίο απαρτίζουν εκπρόσωποι υψηλού επιπέδου από τα κράτη μέλη της ΕΕ, θα διευκολύνει τον συντονισμό της συγκέντρωσης της ζήτησης και της από κοινού αγοράς φυσικού αερίου, όπως συμφωνήθηκε στο πλαίσιο του νέου κανονισμού της ΕΕ για την ενίσχυση της αλληλεγγύης μέσω καλύτερου συντονισμού των αγορών φυσικού αερίου, διασυνοριακών ανταλλαγών φυσικού αερίου και αξιόπιστων δεικτών αναφοράς για τις τιμές.

Οι συμμετέχοντες στη σημερινή συνεδρίαση προέβησαν σε απολογισμό των μέχρι τώρα εργασιών και συζήτησαν τη δημιουργία κοινοπραξίας ή κοινοπραξιών ανοικτών σε εταιρείες φυσικού αερίου και καταναλωτές φυσικού αερίου, για την από κοινού διαπραγμάτευση με διεθνείς προμηθευτές φυσικού αερίου και την εξασφάλιση καλύτερων τιμών για τους Ευρωπαίους καταναλωτές.

Ο Αντιπρόεδρος κ. Σέφτσοβιτς δήλωσε σχετικά: «Ακολουθούμε ένα σφιχτό χρονοδιάγραμμα ώστε να προετοιμαστούμε εγκαίρως για τον επόμενο χειμώνα και την περίοδο επαναπλήρωσης των αποθεμάτων. Γι΄αυτό παρότρυνα τα κράτη μέλη να έρθουν άμεσα σε επαφή με βασικούς παράγοντες της αγοράς σε εθνικό επίπεδο, πρώτον για να εντοπίσουν όσους θα συμμετάσχουν στην πλατφόρμα και, δεύτερον, για να εκτιμήσουν τις ποσότητες και τον προορισμό του φυσικού αερίου που θα αγοραστεί μέσω της πλατφόρμας. Ταυτόχρονα, ζήτησα από τη βιομηχανία να εκφράσει ενδιαφέρον για τη συμμετοχή της σε μια ευρωπαϊκή κοινοπραξία. Στόχος είναι να δημοσιευτεί η συνολική ζήτηση για να προσελκύσουμε προσφορές στις αρχές της άνοιξης και να γίνει η πρώτη από κοινού αγορά πολύ πριν από το καλοκαίρι.»

Της σημερινής συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου είχε προηγηθεί τον Δεκέμβριο συζήτηση στρογγυλής τραπέζης υψηλού επιπέδου για τη βιομηχανία, την οποία εγκαινίασε η Πρόεδρος κ. φον ντερ Λάιεν υπό την προεδρία του Αντιπροέδρου κ. Σέφτσοβιτς. Στις 25 Ιανουαρίου, ο Αντιπρόεδρος θα προσκαλέσει εκπροσώπους των μεγάλων καταναλωτών φυσικού αερίου, όπως οι βιομηχανίες κεραμικών, χημικών και λιπασμάτων, για να συζητήσουν το ενδεχόμενο συμμετοχής τους στην πλατφόρμα. Το διοικητικό συμβούλιο θα συνεδριάσει ξανά τον Φεβρουάριο.