Δαγούμας: Στις αρχές του 2024 θα λειτουργήσει ο ενεργειακός διαμεσολαβητής

Δαγούμας: Στις αρχές του 2024 θα λειτουργήσει ο ενεργειακός διαμεσολαβητής
Eurokinissi
Δευτέρα, 04/12/2023 - 19:01

Στις αρχές του 2024 αναμένεται να λειτουργήσει ο ενεργειακός διαμεσολαβητής, όπως ανέφερε μιλώντας στο συνέδριο του ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου, ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων Αθανάσιος Δαγούμας.

Συγκεκριμένα ο κ. Δαγούμας προανήγγειλε συναντήσεις με τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας προκειμένου να δοθούν οδηγίες και κατευθύνσεις για την εφαρμογή του νέου πλαισίου στη λιανική. Ο ίδιος ανέφερε ότι αν διαπιστωθεί πως κάποιος δεν τηρεί τις αρχές διαφάνειας θα υπάρξει παρέμβαση της Αρχής ενώ έκανε λόγο για συνεργασία της Αρχής τόσο με το υπουργείο όσο και με τους προμηθευτές.

Ήδη, όπως είπε, είναι σε λειτουργία το εργαλείο σύγκρισης τιμών στον ηλεκτρισμό, ενώ στις αρχές του 2024 θα λειτουργήσει αντίστοιχο εργαλείο για τις τιμές στους φορτιστές ηλεκτροκίνησης και την ίδια περίοδο θα ενεργοποιηθεί ο ενεργειακός διαμεσολαβητής που θα μεσολαβεί για την επίλυση διαφορών μεταξύ καταναλωτών και προμηθευτών, διαχειριστών κ.α.

Σε ερώτηση για τα δίκτυα και τις αναγκαίες επενδύσεις προκειμένου να διευρυνθεί ο ηλεκτρικός χώρος για τις ΑΠΕ ανέφερε ότι οι διαχειριστές "πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους και θα την κάνουν, διαφορετικά θα υπάρξουν κυρώσεις. Τα δίκτυα είναι απόλυτη προτεραιότητα και πρέπει να ολοκληρωθούν στο σωστό χρόνο". Επικαλέστηκε δε το παράδειγμα των απωλειών δικτύου (ρευματοκλοπές και τεχνικές απώλειες) για τις οποίες έχουν τεθεί συγκεκριμένοι στόχοι περιορισμού τους στον ΔΕΔΔΗΕ από 10 σε 5%. "Αν κάποια χρονιά δεν επιτυγχάνεται ο στόχος ο ΔΕΔΔΗΕ θα πληρώνει τη διαφορά", ανέφερε ο κ. Δαγούμας.