ΕΕ COP28: Στόχος ο τριπλασιασμός της παγκόσμιας εγκατεστημένης δυναμικότητας ΑΠΕ

ΕΕ COP28: Στόχος ο τριπλασιασμός της παγκόσμιας εγκατεστημένης δυναμικότητας ΑΠΕ
Unsplash
Δευτέρα, 04/12/2023 - 17:20

Σήμερα και αύριο (4 και 5 Δεκεμβρίου), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φιλοξενεί τις Ημέρες Ενέργειας της ΕΕ, στη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (COP28) στο Ντουμπάι. Για πρώτη φορά, η διάσκεψη υψηλού επιπέδου θα διαρκέσει δύο ημέρες και θα περιλαμβάνει 9 συνεδρίες, οι οποίες θα μεταδοθούν από το περίπτερο της ΕΕ στο Ντουμπάι.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται κατόπιν της υπογραφής, από 121 χώρες, της Παγκόσμιας Δέσμευσης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την Ενεργειακή Απόδοση, μιας κοινής πρωτοβουλίας της ΕΕ και της Προεδρίας της COP28, την οποία παρουσίασε η Πρόεδρος κ. φον ντερ Λάιεν στην Παγκόσμια Διάσκεψη Κορυφής για τη Δράση για το Κλίμα το Σαββατοκύριακο.

Η δέσμευση θέτει παγκόσμιους στόχους για τριπλασιασμό της παγκόσμιας εγκατεστημένης δυναμικότητας ΑΠΕ και διπλασιασμό του παγκόσμιου ρυθμού βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης έως το 2030 σε σύγκριση με την προηγούμενη δεκαετία. Η επίτευξη αυτών των στόχων θα στηρίξει τη μετάβαση σε ένα απανθρακοποιημένο ενεργειακό σύστημα και θα συμβάλει στη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων χωρίς δέσμευση και αποθήκευση CO2. Το Σαββατοκύριακο, η Πρόεδρος της Επιτροπής ανακοίνωσε επίσης τη στήριξη του Methane Finance Sprint με 175 εκατ. ευρώ, ενώ απόψε στο Ντουμπάι ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος κ. Μάρος Σέφτσοβιτς συνδιοργανώνει την υπουργική σύνοδο της Παγκόσμιας Δέσμευσης για το Μεθάνιο.

Η Επίτροπος Ενέργειας κ. Κάντρι Σίμσον, εγκαινίασε σήμερα το πρωί τις Ημέρες Ενέργειας της ΕΕ στο Ντουμπάι και δήλωσε τα εξής: «Μόλις δρομολογήσαμε μια παγκόσμια δέσμευση για τριπλασιασμό των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και διπλασιασμό των μέτρων ενεργειακής απόδοσης έως το 2030. Χαίρομαι ιδιαίτερα που την έχουν ήδη υπογράψει πάνω από 100 χώρες. Στέλνουν έτσι ένα ισχυρό μήνυμα ότι μπορούμε να κινηθούμε συλλογικά προς το μέλλον της καθαρής ενέργειας που τόσο απεγνωσμένα χρειάζεται ο πλανήτης μας». Ολόκληρη η ομιλία της είναι διαθέσιμη εδώ.

Φέτος οι συζητήσεις θα εστιάσουν στην υλοποίηση αυτών των παγκόσμιων ενεργειακών στόχων. Διάφορα πάνελ θα καλύψουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από την ενίσχυση της πράσινης μετάβασης και των πράσινων χρηματοδοτικών ροών, ως την ψηφιοποίηση της βιωσιμότητας και τη δίκαιη μετάβαση.