Η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου δεν έχει κάνει «σχεδόν καμία πρόοδο» στους στόχους του Παρισιού για το κλίμα

Η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου δεν έχει κάνει «σχεδόν καμία πρόοδο» στους στόχους του Παρισιού για το κλίμα
Παρασκευή, 30/06/2023 - 08:08

Η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου δεν έχει κάνει «σχεδόν καμία πρόοδο» από το 2021 για να ευθυγραμμιστεί με τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού, έδειξε την Πέμπτη νέα έρευνα της μη κερδοσκοπικής πλατφόρμας CDP.

Καμία εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο δεν έχει σχέδια για τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων, σύμφωνα με την World Benchmarking Alliance και το CDP, οι οποίες αξιολόγησαν τις μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των ExxonMobil, BP και Saudi Aramco.

Η αξιολόγηση έδειξε «μια επικίνδυνη έλλειψη προόδου προς την επίτευξη των παγκόσμιων κλιματικών στόχων από τον τομέα. Υπήρξε μικρή πρόοδος - και ανησυχητικά ακόμη και κάποια μείωση - στην πρόοδο των εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου όσον αφορά τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη στον 1,5 βαθμό», δήλωσε το CDP.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι εταιρείες δεν έχουν επίσης επενδύσει αρκετά στην ενέργεια χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

«Οι επτά μεγάλες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου πραγματοποίησαν πέρυσι κέρδη ρεκόρ 380 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά παρά ταύτα, οι επενδύσεις για την επίτευξη μιας οικονομίας χαμηλών εκπομπών άνθρακα έχουν μείνει επικίνδυνα πίσω», δήλωσε το CDP.

Για να μειωθούν στο μισό οι εκπομπές Scope 1 και 2 του τομέα, οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου πρέπει να επενδύσουν 600 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2030 σε λύσεις χαμηλών εκπομπών άνθρακα, και αυτό δεν συμβαίνει, διαπιστώθηκε στην αξιολόγηση.

«Οι εκπομπές μεθανίου Scope 1 και 2 πρέπει να μειωθούν κατά 60% έως το 2030, ωστόσο μόνο 29 εταιρείες έχουν γνωστοποιήσει έστω και στόχους για τη μείωση των εκπομπών μεθανίου έως το 2030».

Ορισμένοι θεσμικοί επενδυτές έχουν ήδη εκφράσει την απογοήτευσή τους για τη στροφή των υπερμεγαλοεπενδυτών BP και Shell, οι οποίες διπλασίασαν τις επενδύσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο στις επικαιροποιημένες στρατηγικές τους νωρίτερα φέτος.

Την περασμένη εβδομάδα, η Εκκλησία της Αγγλίας δήλωσε ότι απορρίπτει όλες τις υπόλοιπες μεγάλες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου από το χαρτοφυλάκιό της, επειδή δεν ευθυγραμμίζονται με την πορεία 1,5 βαθμού Κελσίου. Η Εκκλησία της Αγγλίας θα αποκλείσει πλέον από το χαρτοφυλάκιό της τις εταιρείες BP, Shell, ExxonMobil, TotalEnergies, Eni, Equinor, Ecopetrol, Occidental Petroleum, Pemex, Repsol και Sasol, «αφού κατέληξε στο συμπέρασμα ότι καμία από αυτές δεν ευθυγραμμίζεται με τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα, όπως αξιολογείται από την Πρωτοβουλία για τη Διαδρομή Μετάβασης (Transition Pathway Initiative - TPI)».