Κομισιον: Μέτρα ύψους 1 δισ. ευρώ για την ενεργειακή στήριξη των Δυτικών Βαλκανίων

Κομισιον: Μέτρα ύψους 1 δισ. ευρώ για την ενεργειακή στήριξη των Δυτικών Βαλκανίων
Unsplash
Πέμπτη, 03/11/2022 - 18:34

Στη σύνοδο κορυφής των Δυτικών Βαλκανίων στο πλαίσιο της διαδικασίας του Βερολίνου συμμετείχαν η Πρόεδρος κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Ύπατος Εκπρόσωπος κ. Τζουζέπ Μπορέλ.



Στη σύνοδο κορυφής, όπως είχε αναγγείλει και κατά την επίσκεψή της στην περιοχή την προηγούμενη εβδομάδα, η Πρόεδρος ανακοίνωσε μια σημαντική δέσμη μέτρων ενεργειακής στήριξης, ύψους 1 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις από την ΕΕ, με την οποία τα Δυτικά Βαλκάνια θα βοηθηθούν για την αντιμετώπιση των άμεσων συνεπειών της ενεργειακής κρίσης και την οικοδόμηση βραχυπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης ανθεκτικότητας.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε σχετικά: «Η ΕΕ συνεχίζει να στηρίζει τα Δυτικά Βαλκάνια, τόσο στους καλούς όσο και στους δύσκολους καιρούς. Στη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, κινητοποιήσαμε μια άνευ προηγουμένου δέσμη μέτρων ύψους 3,3 δισ. ευρώ για την περιοχή, ενώ σήμερα καταρτίζουμε μια δέσμη μέτρων ενεργειακής στήριξης ύψους 1 δισ. ευρώ για την προστασία των πλέον ευάλωτων ομάδων και για την προώθηση των τόσο αναγκαίων επενδύσεων στην ενεργειακή διαφοροποίηση. Επενδύουμε στον οικονομικό ιστό της περιοχής για να δώσουμε ώθηση στη μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας και να βγούμε από τη σημερινή κρίση πιο πράσινοι, πιο δυνατοί και πιο βιώσιμοι.»