Ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Τετάρτη, 07/09/2022 - 15:51

«Η ΕΕ έχει εξασφαλίσει άλλους προμηθευτές για την προμήθεια του φυσικού αερίου, έτσι ώστε να μην μπορεί πια να εκβιάζεται από τον Πούτιν»

Ο στόχος είναι πολύ σαφής, τόνισε σήμερα σε δηλώσεις της η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Πρέπει να περικόψουμε τα έσοδα της Ρωσίας που χρησιμοποιεί ο Πούτιν για να χρηματοδοτήσει αυτόν τον φρικτό πόλεμο κατά της Ουκρανίας».

Σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τις Βρυξέλλες, προτείνεται ανώτατο όριο στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου, εξηγώντας ότι η επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου είναι κάτι που μπορεί να εφαρμοστεί πολύ γρήγορα.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρθηκε ακόμα στο δίχτυ ασφαλείας που δημιουργείται για τα κράτη μέλη που θα έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, λέγοντας: «Έχουμε εργαστεί πολύ σκληρά τον τελευταίο μήνα για να διασφαλίσουμε ένα δίχτυ αλληλεγγύης - σημαντικό για τα κράτη-μέλη - που διασφαλίζει ότι το φυσικό αέριο θα ρέει εκεί που υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη». Παράλληλα, σημείωσε ότι ήδη η Μόσχα έχει κόψει ολικώς ή μερικώς το φυσικό αέριο σε 13 κράτη-μέλη. «Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να ενισχυθούμε, να πάμε σε άλλους προμηθευτές και να έχουμε αλληλεγγύη μεταξύ μας», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση για το εάν η Επιτροπή εξετάζει την επιβολή ανώτατου ορίου στην τιμή άλλων προμηθευτών ενέργειας, όπως LNG, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απάντησε ότι είναι μια επιλογή που υπάρχει στο τραπέζι και η Επιτροπή την εξετάζει. Ωστόσο, ανέφερε, ότι αυτό θα πρέπει να γίνει με τρόπο ώστε η ΕΕ να μην πληρώνει εξαιρετικά υψηλές τιμές, αλλά παράλληλα να παραμείνει ανταγωνιστική για τους προμηθευτές LNG για να μη στραφούν σε άλλες περιοχές του κόσμου.