Ψήφισμα του ΔΣ του Δήμου Αθηναίων για σχέδιο νόμου Υπουργείου Περιβάλλοντος

Ψήφισμα του ΔΣ του Δήμου Αθηναίων για σχέδιο νόμου Υπουργείου Περιβάλλοντος
Πέμπτη, 11/04/2024 - 09:56

Κατά την 11ηΤακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, αναφέρθηκε στο θέμα του νέου σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση εν αγνοία της Αυτοδιοίκησης και της ΚΕΔΕ.

Όπως σημείωσε ο Δήμαρχος Αθηναίων, με το νομοσχέδιο το ΥΠΕΝ επιχειρεί να αφαιρέσει από τους Δήμους σοβαρές αρμοδιότητες που αφορούν την αυθαίρετη δόμηση, τη διαχείριση υδάτινων πόρων, καθώς και τα δίκτυα όμβριων υδάτων στις πόλεις.

Στο νομοσχέδιο που θα είναι σε δημόσια διαβούλευση μέχρι την επόμενη Δευτέρα-μεταξύ άλλων – προβλέπεται:

  1. Η μεταφορά (μεταξύ άλλων) της αρμοδιότητας παρακολούθησης και ελέγχου της αυθαίρετης δόμησης, στο σύνολό της στο ΥΠΕΝ (Γενική Δ/νση Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών) με αποψίλωση του ρόλου αυτού από τους ΟΤΑ
  2. Η σύσταση θέσης ειδικού επιθεωρητού ελέγχου και καταστολής της αυθαίρετης δόμησης (με μετακλητό υπάλληλο), με γραφείο ειδικού επιθεωρητή που συστήνει ομάδες εργασίας, που θα αποζημιώνονται από πόρους του Πράσινου Ταμείου, με πρόσληψη προσωπικού κεντρικά και χωρίς καμία αναφορά σε μια καθετοποιημένη και αποκεντρωμένη δομή άσκησης της ελεγκτικής πολιτικής.
  3. Η δημιουργία, παρά το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ), διαδικτυακού χαρτογραφικού πληροφοριακού συστήματος γεωεντοπισμού αυθαιρέτων (ΠΣΓΑ) για τον εντοπισμό αυθαιρέτων μέσω συστημάτων μη επανδρωμένων αεροσκαφών (προς χρήση του καταγγέλλοντος) και ενιαίο ηλεκτρονικό σύστημα καταγγελιών (ΕΗΣΥΚΑ) για την διαχείριση (καταγραφή, αξιολόγηση, προτεραιοποίηση της παρακολούθησης) των καταγγελιών.
  4. Η πρόβλεψη ανάθεσης (κατόπιν εντολής του Ειδικού Επιθεωρητή) των σχετικών ελέγχων σε υπαλλήλους διαφόρων κρατικών (μόνο) υπηρεσιών και ιδιώτες ελεγκτές δόμησης, μέσω κλιμακίων ελέγχου συγκροτούμενα με μη δημοσιευτέα απόφαση του Ειδικού Επιθεωρητή.
  5. Παράλληλα αγνοείται ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης και σε άλλα πεδία του ΣΝ, όπως ο ορισμός και η έγκριση αστικής πολιτικής και αστικής ανθεκτικότητας, αναδεικνύοντας μια οπισθοδρομική τάση που διεθνώς καταρρίπτεται συνεχώς, δηλαδή ότι χωρίς ισχυρή και αποτελεσματική τοπική διακυβέρνηση δεν αντιμετωπίζονται οι σύγχρονες προκλήσεις της κλιματικής κρίσης.

Ακολουθεί αναλυτικά το ψήφισμα που πέρασε ομόφωνα, την Τετάρτη 10 Απριλίου, από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων:

Διαπιστώνειμε έκπληξη το μέγεθος των αλλαγών που προκαλούνται στον ρόλο του, όσον αφορά στην τήρηση της νομιμότητας και την πάταξη της ανομίας σε τοπικό επίπεδο, αλλαγές που πλήττουν το θεσμικό του κύρος.

Επισημαίνειότι η όλη επεξεργασία του ΣΝ δεν στηρίζεται σε μια σοβαρή αξιολόγηση της μέχρι σήμερα πορείας αυτής της τόσο προβληματικής δημόσιας πολιτικής, αλλά ούτε και της πολιτικής περιβαλλοντικής επιθεώρησης, η οποία θα αναλάβει ένα τόσο σοβαρό επί πλέον βάρος, ενώ ήδη ασκεί αναποτελεσματικά τον μέχρι σήμερα ρόλο της.

Διαμαρτύρεταιγια την μη διεξαγωγή εκτενούς και συστηματικής διαβούλευσης με την Αυτοδιοίκηση, που ασκεί αυτό το καθήκον μέσω των ΥΔΟΜ, προ της επεξεργασίας του σχεδίου νόμου, ώστε δια του διαλόγου να αναδειχθούν ποια είναι τα πραγματικά προβλήματα της πλημμελούς άσκησης ελέγχων και πάταξης της αυθαίρετης δόμησης.

Θεωρείαναγκαία την ενίσχυση των μηχανισμών παρακολούθησης της αυθαιρεσίας, στη βάση εξυγίανσης και ανάκτησης της εμπιστοσύνης της σχέσης του δημόσιου με τον πολίτη, με πρωταρχική μέριμνα την διαφάνεια και την τόνωση της αποτελεσματικότητας των δημοτικών υπηρεσιών.

Ζητάαπό το ΥΠΕΝ πλήρη ενημέρωση για τους πόρους που εισπράττονται (και έχουν εισπραχθεί) στην έκταση του Δήμου Αθηναίων από το Πράσινο Ταμείο, ως πρόστιμα της υπαγωγής αυθαιρέτων σε καθεστώς τακτοποίησης, αλλά και από άλλες διατάξεις (πχ εξαγορά θέσεων στάθμευσης), ποσά τα οποία εισπράττονται για να συμβάλλουν σε μια πολιτική αντιστάθμισης των επιβαρύνσεων που προκαλεί η αυθαίρετη δόμηση και αύξηση της πυκνότητας χρήσης του αστικού περιβάλλοντος. Θεωρεί αναγκαία την αναμόρφωση του σχετικού πλαισίου ώστε τα ποσά αυτά να αποδίδονται αναλόγως στον Δήμο.

Καλεί τον Υπουργό ΠΕΝ να προβεί σε πλήρη ενημέρωση και διάλογο με την αυτοδιοίκηση και την κοινωνία των πολιτών, πριν την προώθηση του ΣΝ προς ψήφιση στην Βουλή, με παράλληλη παράταση του χρόνου δημόσιας διαβούλευσης.