Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών από Ουάσιγκτον: οι πρωταγωνιστές των εξελίξεων της Ανατολικής Μεσογείου στο τραπέζι των συζητήσεων

Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών από Ουάσιγκτον: οι πρωταγωνιστές των εξελίξεων της Ανατολικής Μεσογείου στο τραπέζι των συζητήσεων
Τρίτη, 13/02/2024 - 14:30

Τα θέματα της Ελλάδας, των Βαλκανίων και της Αν. Μεσογείου και η σχέση με τις ΗΠΑ στο τραπέζι των συζητήσεων στην αμερικανική πρωτεύουσα - συμμετέχουν μεταξύ άλλων Geoffrey Pyatt, James O’Brien, Joshua Huck, Gabriel Escobar, George J Tsunis, Assen Vassilev, Δημήτρης Καιρίδης, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και Αικατερίνη Νασίκα

Η δεύτερη ημέρα του 5ου Southeast Europe & East Med συνεχίζει με συζητήσεις γύρω από τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και τις εξελίξεις στην περιοχή, με παρεμβάσεις από ηγέτες από τον διπλωματικό, τον πολιτικό και επιχειρηματικό στίβο, αλλά και μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας και θεσμικούς παράγοντες.

Μεταξύ άλλων συζητούν ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης και η Υφυπουργός Εξωτερικών, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου. Παρεμβάσεις πραγματοποιούν επίσης ο Assistant Secretary του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, James O’Brien, o Deputy Assistant Secretary, Joshua Huck, ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, George J Tsunis, ο Γερουσιαστής, Chris Van Hollen και η βουλευτής του Κογκρέσου, Nicole Malliotakis.

Για τα Δυτικά Βαλκάνια και το ευρωπαϊκό σχέδιο ανάπτυξής τους συζητούν ο Υπουργός Οικονομικών της Βουλγαρίας, Assen Vassilev, o Deputy Assistant Secretary, Gabriel Escobar και Διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, Angelina Eichhorst, αλλά και ο πρόεδρος της GBS Bulgaria, Kalin Peshov και ο διπλωματικός σύμβουλος του προέδρου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ευάγγελος Καλπαδάκης.

Με πολύ ενδιαφέρον αναμένεται η συζήτηση για τη γεωπολιτική της ενέργειας και τους νέους χάρτες που διαμορφώνονται μεταξύ των Deputy Assistant Secretary, Kimberly Harrington, Γενικού Γραμματέα του East Med Gas Forum, Osama Mobarez, του Jonathan Cohen από το Royal United Services Institute και του Προέδρου και CEO της ΔΕΗ, Γιώργου Στάσση.

Για τη στρατηγική σημασία των ελληνοαμερικανικών, οικονομικών σχέσεων συζητούν η Γενική Γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων, Βίκυ Λοΐζου, ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ, Νίκος Βέττας ο διευθυντής διεθνών επιχειρήσεων της MYTILINEOS, Κωνσταντίνος Μπίκας και ο Αντιπρόεδρος της Philip Morris International για τη ΝΑ Ευρώπη, Χρήστος Χαρπαντίδης.

Για την αυξανόμενη σημασία του Αιγαίου και την προσθήκη του ελληνικού πελάγους στο Three Seas Initiative θα μιλήσει η Πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ, Αικατερίνη Νασίκα, με πρέσβεις από χώρες της ΕΕ στις ΗΠΑ.

Για την επόμενη ευρωπαϊκή και περιφερειακή ημέρα στις ενεργειακές υποδομές και τη συνδεσιμότητα θα συζητήσουν οι Πρέσβεις της Μολδαβίας ΗΠΑ, Viorel Ursu, με την Chief Corporate Affairs & Communication Officer της MYTILINEOS, Βίβιαν Μπουζάλη και τον εκτελεστικό διευθυντή της BULGARTRANSGAZ, Vladimir Malinov, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει και η παρέμβαση του Antonio Taquis της Panama Shipping Agency σχετικά με τη σημασία της ελληνικής ναυτιλίας σε Βόρεια και Νότια Αμερική.

Δείτε το πλήρες πρόγραμμα με τους ομιλητές εδώ.