Π. Κόκκαλης: Xιλιάδες συνάνθρωποι μας αγωνίζονται σε μολυσμένες λάσπες - Zητούνται ικανοί πόροι και εξαίρεση των δαπανών από το Σύμφωνο Σταθερότητας

Π. Κόκκαλης: Xιλιάδες συνάνθρωποι μας αγωνίζονται σε μολυσμένες λάσπες - Zητούνται ικανοί πόροι και εξαίρεση των δαπανών από το Σύμφωνο Σταθερότητας
Τρίτη, 12/09/2023 - 12:03

Στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πέτρος Κόκκαλης, ζήτησε την δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου Απωλειών και Ζημιών στα πρότυπα του ΤΑΑ/RRF. Ο ευρωβουλευτής καταδίκασε τη σημερινή πραγματικότητα υπό το Σύμφωνο Σταθερότητας σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των συνεπειών της Κλιματικής Αλλαγής, ειδικά τώρα, που περάσαμε και επισήμως στον κόσμο των 1,5 βαθμών.

Όλη η τοποθέτηση του Π. Κόκκαλη στη συζήτηση «Προς μια ΕΕ πιο ανθεκτική στις καταστροφές - Προστασία των ανθρώπων από ακραίους καύσωνες, πλημμύρες και δασικές πυρκαγιές»

«Πριν από δύο μέρες περάσαμε για πρώτη φορά στον κόσμο των 1,5 βαθμών.

Έναν κόσμο για τον οποίο έχουμε προειδοποιηθεί ότι θα είναι αβίωτος.

Οι καταστροφές σε όλο τον πλανήτη, στην Ευρώπη, στην χώρα μου, είναι τρομακτικές. Όμως οι εκπομπές συνεχίζουν να αυξάνονται και οι επιδοτήσεις στα ορυκτά καύσιμα έφτασαν σε σημείο ρεκόρ 7 τρισ. ευρώ παγκοσμίως και στην Ευρώπη πάνω από 1 τρισ. ευρώ.

Οι πολιτικές μας καταστρέφουν τις ζωές των ανθρώπων και απειλούν την ανθεκτικότητα της Δημοκρατίας, όσο περισσότερο οι πολίτες παραμένουν απροστάτευτοι από το Κράτος.

Το Ταμείο Αλληλεγγύης αποδεικνύεται ελάχιστο μπροστά στο μέγεθος του προβλήματος. Το σύνολο του είναι μικρότερο από το 1/4 των ζημιών και απωλειών μιας και μόνο μικρής χώρας της Ευρώπης, της Ελλάδας, της πατρίδας μου.

Ήρθε η ώρα να δημιουργήσουμε ένα νέο και ικανό Ευρωπαϊκό Ταμείο Απωλειών και Ζημιών με αμοιβαιοποίηση των βαρών κατά τα πρότυπα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Ήρθε η ώρα να αποφασίσουμε ότι το σύνολο της Δημόσιας χρηματοδότησης πρέπει να κατευθυνθεί στην προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή.

Είναι αδιανόητο η αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας να μην ξεκινά από την εξαίρεση των δαπανών ζημίας και απώλειας και τις επενδύσεις ανθεκτικότητας.

Ζητούμε την άμεση κατάργηση του άρθρου 107(2)(Β)* των Συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που καθυποτάσει την κρατική βοήθεια στους πληγέντες στις επιταγές της αγοράς.

Αυτή τη στιγμή χιλιάδες συνάνθρωποι μας αγωνίζονται σε μολυσμένες λάσπες να σταθούν στα πόδια τους. Είμαστε ευγνώμονες για τη βοήθεια σας, και ζητάμε σήμερα την αλληλεγγύη σας.