Σ.Φάμελλος: Παραδοχή ΝΔ: Με λεφτά των φορολογούμενων επιδοτεί την ακρίβεια και την κρατική αισχροκέρδεια του ΦΠΑ

Σ.Φάμελλος: Παραδοχή ΝΔ: Με λεφτά των φορολογούμενων επιδοτεί την ακρίβεια και την κρατική αισχροκέρδεια του ΦΠΑ
Τετάρτη, 07/06/2023 - 10:46

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει βάλει πλάτη στα υπερκέρδη των ενεργειακών εταιρειών στο ρεύμα, στο φυσικό αέριο και στη διύλιση πετρελαίου εν μέσω ακραίας κρίσης ακρίβειας. Η έκτακτη φορολόγηση που περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αφορά αυτά τα υπερκέρδη.

«Έξι (6) δισεκατομμύρια ευρώ είναι ο «λογαριασμός» αυτών των υπερκερδών τα οποία και δεν έχει φορολογήσει, κατά 90% όπως είχε δεσμευτεί ο κος Μητσοτάκης, και δεν έχει επιστρέψει στους καταναλωτές», δήλωσε ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, στην εκπομπή «Εκλογές 2023» με τους Κώστα Λασκαράτο και Θάνο Σιαφάκα στον τηλεοπτικό σταθμό «ERT News».

Πιο συγκεκριμένα υπογράμμισε πως δεν έχει φορολογηθεί ούτε ένα ευρώ από τα υπερκέρδη στα διυλιστήρια, ούτε ένα ευρώ στο φυσικό αέριο, ούτε και από την προμήθεια ρεύματος, αλλά μόνο ένα πολύ μικρό ποσό από την ηλεκτροπαραγωγή το οποίο και «μαγειρεύτηκε» ώστε να μειωθούν, να υποεκτιμηθούν τα υπερκέρδη. Στάθηκε ακόμη στην άρνηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να καταθέσει δημόσια προς τους πολίτες και το Ελληνικό Κοινοβούλιο τα στοιχεία και τον υπολογισμό σχετικά με τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας στοιχεία, αν και αυτά είχαν διαβιβαστεί από την αρμόδια Αρχή στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μετά από ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. «Προκύπτει συνεπώς το ερώτημα γιατί ο αρμόδιος Υπουργός επικαλέστηκε εμπορικό απόρρητο για να κρύψει τα σχετικά με τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας στοιχεία».

Απαντώντας σε ερώτημα δημοσιογράφου για τη μείωση του ΦΠΑ είπε: «Σήμερα αποδείχθηκε ότι η ΝΔ “παίρνει πίσω” τη δέσμευσή της στις εκλογές του 2019 για μείωση του ΦΠΑ. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για μείωση του ΦΠΑ στο χαμηλότερο συντελεστή στα τρόφιμα και το νερό και ο μηδενισμός του στο ψωμί, το γάλα και στις βρεφικές τροφές έχει ως στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Επίσης η πρόταση μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα καύσιμα αφορά όλους τους επαγγελματίες, τις επιχειρήσεις αλλά και τους πολίτες».

Επισήμανε ακόμη την «κρατική αισχροκέρδεια» εν μέσω κρίσης ακρίβειας όταν, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει επιτρέψει ο κρατικός προϋπολογισμός να υπερεισπράττει φορολογικά έσοδα πάνω από όσα είχε προϋπολογίσει εξαιτίας των αυξήσεων. Τεσσεράμισι (4,5) δισεκατομμύρια ευρώ εισέπραξε παραπάνω ο κρατικός κορβανάς από όσα είχε προϋπολογίσει για το έτος 2022. Με αυτά τα χρήματα η κυβέρνηση Μητσοτάκη επέλεξε να χρηματοδοτήσει την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια στο ρεύμα. Ένα δισεκατομμύριο και εξακόσια εκατομμύρια ευρώ (1,6 δισεκατομμύρια ευρώ) ήταν η επιδότηση της ακρίβειας από τον προϋπολογισμό, δηλαδή από τη φορολογία των πολιτών. Θύμισε επιπλέον ότι η Ελλάδα είναι «πρωταθλήτρια» στην ακρίβεια των τιμών ρεύματος στην Ευρώπη.

Σχολίασε επιπλέον την αποκάλυψη στην οποία προχώρησε ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας στο τηλεοπτικό πάνελ ότι το market pass δίνεται για να καλύπτεται η επιβάρυνση από την αύξηση του ΦΠΑ και όχι για να αντιμετωπίζεται η ακρίβεια και άρα, ότι οι πολίτες παραμένουν εκτεθειμένοι στην ακρίβεια. «Ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας είπε μόλις ότι το market pass είναι μέτρο αντιμετώπισης της «κρατικής αισχροκέρδειας» από τη φορολόγηση, από το ΦΠΑ, για να μειώσει δηλαδή την επίπτωση του υψηλού ΦΠΑ, ενώ η Νέα Δημοκρατία μέχρι πρότινος ισχυριζόταν ότι είναι μέτρο αντιμετώπισης της «εισαγόμενης» όπως έλεγε ακρίβειας στις τιμές των προϊόντων. Άρα με λεφτά από φόρους επιδοτεί την αισχροκέρδεια και της αγοράς και του κράτους!».

Ο Σ.Φάμελλος ξεκαθάρισε στη συνέχεια ότι οι έμμεσοι φόροι, όπως είναι ο ΦΠΑ και ο ΕΦΚ, πλήττουν σε μεγαλύτερο βαθμό τους πολίτες με μεσαία και χαμηλά εισοδήματα και τους πιο ευάλωτους. «Πράγματι οι πολίτες με υψηλά εισοδήματα δεν επηρεάζονται στον ίδιο βαθμό από την επιβάρυνση του ΦΠΑ εξαιτίας των αυξήσεων των τιμών των προϊόντων ενώ, τα μεσαία εισοδήματα και οι χαμηλόμισθοι φτάνουν να μην μπορούν να βγάλουν το μήνα και να ψωνίσουν από το σούπερ μάρκετ».

Σημείωσε τέλος ότι σαφώς και ανακύπτει ζήτημα σχετικά με τα πολύ υψηλά επιτόκια των τραπεζών που απασχολεί έντονα όλη την αγορά και πλήττει ειδικότερα την επιχειρηματικότητα. «Πρόκειται για ένα ζήτημα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου εφόσον με ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη και της Τράπεζας της Ελλάδας υπάρχει πρόβλημα σε όλη την αγορά με τα επιτόκια και ρεκόρ κερδών στις τράπεζες, κάτι που είναι απαράδεκτο».