Γ. Οικονόμου: Η Ελλάδα έχει θέσει ως στόχο της να κατακτήσει σύντομα ενεργειακή αυτάρκεια και αυτοδυναμία

Γ. Οικονόμου: Η Ελλάδα έχει θέσει ως στόχο της να κατακτήσει σύντομα ενεργειακή αυτάρκεια και αυτοδυναμία
Πέμπτη, 10/11/2022 - 14:43

Στην Ελλάδα, εν μέσω της δυσκολότερης διεθνούς συγκυρίας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, συντελείται μια κοσμογονία

Οι σεισμικές έρευνες για τη διερεύνηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης, το ενεργειακό κόστος στην Ελλάδα και την Ευρώπη συνολικά, οι ΑΠΕ στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά και το καλάθι της νοικοκυράς ήταν τα θέματα, στα οποία αναφέρθηκε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος στην σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου.

Σεισμικές έρευνες για τη διερεύνηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης

Η Κυβέρνηση έχει εκπονήσει και πραγματοποιεί ένα λεπτομερές και άρτιο σχέδιο, μέσω του οποίου επιτυγχάνεται η έμπρακτη κατοχύρωση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και προσφέρονται νέες γεωστρατηγικές και οικονομικές δυνατότητες στην Ελλάδα. Η χώρα μας έχει θέσει ως στόχο της να κατακτήσει σύντομα ενεργειακή αυτάρκεια και αυτοδυναμία, γεγονός που θα μας επιτρέψει να κινηθούμε στο μέλλον με διαφορετικό τρόπο σε κάθε επίπεδο. Η Κυβέρνηση πραγματώνει ένα όραμα δεκαετιών και προσπαθεί να απαντήσει στις τεράστιες διεθνείς κρίσεις και στις προκλήσεις που υπάρχουν με έργα, με πράξεις και όχι με ασυνάρτητες τοποθετήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό ξεκίνησαν σήμερα -αμέσως μετά τη σχετική προαναγγελία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη- σεισμικές έρευνες για τη διερεύνηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου στα δύο οικόπεδα, τα οποία βρίσκονται νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης, από την ExxonMobil. Εκδόθηκε ήδη -από την περασμένη Δευτέρα, από την Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού μας Ναυτικού- η σχετική NAVTEX για το πλοίο SANCO SWIFT. Το πλοίο βρίσκεται νότια της Πελοποννήσου και δυτικά της Κρήτης, έκανε ήδη τις αναγκαίες δοκιμές και ξεκίνησε σήμερα τις έρευνες.

–Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε συνέχεια της απόφασης του Πρωθυπουργού για επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών και των επιτυχημένων γεωφυσικών ερευνών που πραγματοποιήθηκαν στις αρχές του 2022 στο Κεντρικό και στο Νότιο Ιόνιο, και αφορά στην εξερεύνηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου, με την πραγματοποίηση τρισδιάστατων γεωφυσικών ερευνών στο Βόρειο Ιόνιο (Block 2) και δισδιάστατων γεωφυσικών ερευνών στις παραχωρήσεις δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης.

–Σημειώνεται ότι μετά τη συλλογή και επεξεργασία των σεισμικών δεδομένων, σε συνδυασμό με τα υπάρχοντα γεωλογικά μοντέλα, αλλά και τα άλλα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα, θα ακολουθήσει η επιλογή και η ιεράρχηση στόχων και στη συνέχεια η διενέργεια ερευνητικών γεωτρήσεων, η σύνταξη μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων και η διαγωνιστική διαδικασία για την ουσιαστική διενέργεια ερευνητικής γεώτρησης.

–Η έναρξη των ερευνών αυτών σηματοδοτεί ένα ακόμη σημαντικό ορόσημο στην κυβερνητική στρατηγική για την αξιοποίηση των όποιων πόρων φυσικού αερίου υπάρχουν στην Ελλάδα και της προσπάθειας για ενεργειακή μετάβαση σε ένα πιο βιώσιμο ενεργειακό μείγμα, στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας μας, αλλά και της Ευρώπης.

–Υπενθυμίζεται ότι ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε τον περασμένο Απρίλιο την επιτάχυνση του χρονοδιαγράμματος για τη διερεύνηση των δυνητικών αποθεμάτων φυσικού αερίου που διαθέτει η χώρα μας και την επέκταση του σκοπού της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ).

–Σημειώνεται ότι οι έρευνες για την εξερεύνηση υδρογονανθράκων θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με τα αυστηρότερα διεθνή πρότυπα για την προστασία του περιβάλλοντος.

Η Ελλάδα στις φθηνότερες χώρες της Ευρώπης στο ενεργειακό κόστος για τα νοικοκυριά

Σε πλήρη αντίθεση με τα ασύστολα ψέματα που κατασκευάζει και επίμονα αναμασά ο ΣΥΡΙΖΑ, η Ελλάδα είχε τον Οκτώβριο -σύμφωνα με τα μηνιαία στοιχεία του Ευρωπαϊκού Δείκτη Τιμών Ενέργειας (HEPI)- τη δεύτερη φθηνότερη τιμή, ανάμεσα σε 15 ευρωπαϊκές χώρες, στα κυμαινόμενα τιμολόγια.

Συγκεκριμένα: Η μέση τιμή της κιλοβατώρας στην Ελλάδα διαμορφώθηκε τον Οκτώβριο στα 25,37 λεπτά ανά KWh, στη Δανία στα 68,44, στην Ολλανδία στα 67,50, στην Ιταλία στα 64,95 και στο Βέλγιο στα 57,53 λεπτά. Η τιμή της λιανικής, σε μια σύγκριση που είναι αγαπημένη του κ. Τσίπρα και του κ. Ανδρουλάκη, στα κυμαινόμενα τιμολόγια της Ισπανίας ήταν κατά 39% ακριβότερη σε σχέση με την Ελλάδα και της Πορτογαλίας κατά 6% ακριβότερη.

Τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν ότι οι άμεσες επιδοτήσεις της Κυβέρνησης -και συγκεκριμένα ο μηχανισμός ανάκτησης των υπερεσόδων από τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας και της διάθεσής τους στους καταναλωτές- μειώνει δραστικά τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας των καταναλωτών.

–Σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο για τους οικιακούς καταναλωτές, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 17η θέση, σε σύνολο 28 χωρών. Η τιμή στην Ελλάδα τον Οκτώβριο διαμορφώθηκε στα 12,35 λεπτά ανά KWh, χαμηλότερα από τη μέση τιμή της Ε.Ε., η οποία είναι στα 18 λεπτά ανά KWh. Η Ελλάδα είχε το μεγαλύτερο ποσοστό αποκλιμάκωσης των τιμών του φυσικού αερίου τον Οκτώβριο, σε ποσοστό 55%, σε αντίθεση με τις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως την Ιταλία και την Πορτογαλία, που σημείωσαν πολύ μεγάλες αυξήσεις.

Τα στοιχεία που παρουσίασα, τα στοιχεία που υπάρχουν συνιστούν την πραγματικότητα και είναι αμάχητα. Δεν αφήνουν κανένα περιθώριο παρερμηνείας. Οι καταναλωτές ξέρουν την αλήθεια, γιατί βλέπουν τους λογαριασμούς που παίρνουν στο σπίτι τους. Είναι, συνεπώς, προκλητικό να προσπαθεί ο ΣΥΡΙΖΑ να υποτιμήσει τη νοημοσύνη των πολιτών, θεωρώντας τους ανίκανους ακόμα και να διαβάσουν το ποσό που πληρώνουν.

Δεν θα επιτρέψουμε η κοσμογονία που συντελείται να σκιαστεί και να ακυρωθεί

Στην Ελλάδα, εν μέσω της δυσκολότερης διεθνούς συγκυρίας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, συντελείται μια κοσμογονία:

  • άρχισαν οι σεισμικές έρευνες για τον εντοπισμό και την άμεση εξόρυξη φυσικού αερίου σε ένα τεράστιο μέρος της ελληνικής επικράτειας.
  • η Ελλάδα είναι ηγέτιδα δύναμη στην αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος.
  • η ανεργία μειώνεται ραγδαία και οι επενδύσεις αυξάνονται αλματωδώς.
  • οι εξαγωγές μας καλπάζουν.
  • αναπτύσσονται συνέργειες των ελληνικών Πανεπιστημίων με κορυφαία ιδρύματα των Η.Π.Α. και προσελκύονται αλλοδαποί φοιτητές στη χώρα.
  • οι πολιτικές μας στα ενεργειακά και τη διαχείριση των κρίσεων γίνονται παγκόσμια και πανευρωπαϊκά πρότυπα.
  • η εξυπηρέτηση από το Κράτος δεν είναι πλέον συνώνυμο της ουράς, τη ταλαιπωρίας και τη καθυστέρησης.
  • τα σύνορα μας -χερσαία και θαλάσσια – φυλάσσονται και είναι αδιαπέραστα.
  • απέναντι στην ακρίβεια τρέχουμε ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα κοινωνικής στήριξης στην Ευρώπη με απόλυτο σεβασμό στην κοινωνική συνοχή και στον άνθρωπο.

Και αυτά είναι τα πλέον εμβληματικά από όσα κοσμογονικά συντελούνται.