Φάμελλoς: Η κυβέρνηση οδηγεί στην καύση και στην ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης απορριμμάτων

Φάμελλoς: Η κυβέρνηση οδηγεί στην καύση και στην ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης απορριμμάτων
Τρίτη, 08/11/2022 - 11:05

Επίκαιρη ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την επικείμενη τροποποίηση του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) κατέθεσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος.

Όπως επισημαίνεται στην επίκαιρη ερώτηση, η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη ενισχύει την αρχική επιλογή του ΕΣΔΑ του 2020 για την καύση των σύμμεικτων αστικών απορριμμάτων αφού, στις προτεινόμενες τροποποιήσεις του Εθνικού Σχεδίου περιλαμβάνεται πλέον ρητά η ενεργειακή αξιοποίηση όλων των σύμμεικτων απορριμμάτων, με την πρόφαση της μεταβατικότητας. Με την ανακύκλωση βαλτωμένη σε σκάνδαλα εκατομμυρίων ευρώ και τους Δήμους χωρίς εξοπλισμό για διαλογή στην πηγή, λόγω εξυπηρέτησης συμφερόντων από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και στο χώρο αυτό, πρακτικά πλέον το 80% των σύμμεικτων απορριμμάτων θα οδηγείται προς καύση.

Παράλληλα, στις προτεινόμενες τροποποιήσεις του Εθνικού Σχεδίου περιλαμβάνεται και η καταστρατήγηση των αρμοδιοτήτων της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και η δυνατότητα επεξεργασίας των απορριμμάτων σε ιδιωτικές μονάδες, όταν μάλιστα ο Γενικός Γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων δήλωσε πρόσφατα ότι οι νέες μονάδες θα κατασκευαστούν από ιδιώτες.

Τα ερωτήματα που τίθενται πλέον προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας αφορούν τα επιχειρηματικά συμφέροντα που ξεκάθαρα εξυπηρετούνται από τις επιλογές της κυβέρνησης, αλλά και την ευθύνη για τα πρόστιμα που θα επιβληθούν στη χώρα μας καθώς, με τις επιλογές αυτές, δεν θα επιτευχθούν οι ευρωπαϊκοί στόχοι για επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση.