Στη Βουλή από 24 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ η απόφαση του ΥΠΕΝ για τα λιγνιτωρυχεία Αχλάδας

Στη Βουλή από 24 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ η απόφαση του ΥΠΕΝ για τα λιγνιτωρυχεία Αχλάδας
Eurokinissi
Τετάρτη, 20/07/2022 - 17:00

Η Βουλευτής Φλώρινας και Αν. Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, Πέτη Πέρκα κατέθεσε ερώτηση προς τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σκρέκα σχετικά με την αιφνιδιαστική απόφαση του ΥΠΕΝ για τα λιγνιτωρυχεία Αχλάδας, η οποία διακυβεύει την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, εν μέσω ενεργειακής κρίσης και οδηγεί εκατοντάδες εργαζόμενους στην ανεργία. Η ερώτηση συνυπογράφεται συνολικά από 24 Βουλευτές της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Η Πέτη Πέρκα και οι συνυπογράφοντες βουλευτές επισημαίνουν ότι με την πρόσφατη απόφαση του ΥΠΕΝ, βάσει της οποίας λύθηκε η σύμβαση μίσθωσης με την εταιρία «ΛΙΓΝΙΤΩΡΥΧΕΙΑ ΑΧΛΑΔΑΣ Α.Ε.» στην ΠΕ Φλώρινας, δεν έχει αναφερθεί κανένα σχέδιο της κυβέρνησης και καμία μέριμνα για την τύχη των εργαζομένων στα λιγνιτωρυχεία, για τους έμμεσα εργαζόμενους, εταιρίες -εργολάβους πέριξ των ορυχείων και για τους κατοίκους της τοπικής κοινότητας Αχλάδας.

Η κυβέρνηση δημιουργεί νέους ανέργους που έρχονται να προστεθούν στους ήδη 4000 ανέργους στη Δυτική Μακεδονία, απόρροια της βίαιης απολιγνιτοποίησης. Οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι εδώ και 8 μήνες, οι εργολάβοι απλήρωτοι και αυτοί, οι έμμεσα πληττόμενοι χάνουν τις δουλειές τους, βρίσκονται σε απόγνωση και το χωριό της τοπικής κοινότητας Αχλάδας περιμένει εδώ και χρόνια να αποζημιωθεί για τις υπό απαλλοτρίωση εκτάσεις, τις οποίες στερήθηκαν χάριν της λιγνιτικής παραγωγής.

Ασχέτως με το πώς θα λυθούν οι διαφορές μεταξύ του ιδιώτη - του κράτους – και της ΔΕΗ, οι εργαζόμενοι (άμεσοι -έμμεσοι) και το χωριό πρέπει να εξασφαλιστούν. Όπως επίσης πρέπει να εξασφαλιστεί και η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, θέμα πολύ σοβαρό δεδομένης της συγκυρίας. Τα λιγνιτωρυχεία Αχλάδας τροφοδοτούν τον ΑΗΣ Μελίτης που είναι η πλέον σύγχρονη από τις υφιστάμενες εν λειτουργία λιγνιτικές μονάδες.

Είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος, εάν δεν υπάρξει πρόνοια, η εμπλοκή σε μακροχρόνιους δικαστικούς αγώνες να αφήσει το χωριό έρμαιο της τύχης του, να διαθέτει κοιτάσματα λιγνίτη, τους άμεσα εργαζόμενους απλήρωτους και τους έμμεσα πληττόμενους χωρίς κύκλο εργασιών, ενώ συγχρόνως η χώρα θα στερηθεί στην πλέον κρίσιμη συγκυρία τη συμβολή του ΑΗΣ Μελίτης στο μίγμα της ηλεκτροπαραγωγής.