Μητσοτάκης στο Reuters: Η Ελλάδα θα μπορούσε να παίξει βασικό ρόλο στην ενεργειακή αυτονομία της ΕΕ

Μητσοτάκης στο Reuters: Η Ελλάδα θα μπορούσε να παίξει βασικό ρόλο στην ενεργειακή αυτονομία της ΕΕ
Eurokinissi
Παρασκευή, 03/06/2022 - 18:06

Στο βασικό ρόλο που θα μπορούσε να παίξει η Ελλάδα στην ενεργειακή αυτονομία της Ευρώπης αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο Reuters.

«Όταν πρόκειται για φυσικό αέριο από την ανατολική Μεσόγειο, νομίζω ότι πρέπει να εξετάσουμε όλες τις επιλογές και πρέπει να βρούμε τον πιο οικονομικό τρόπο μεταφοράς του φυσικού αερίου που υπάρχει στην Κύπρο ή το Ισραήλ στην ευρωπαϊκή αγορά», δήλωσε ο Κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο Reuters.

«Όποια λύση κι αν οραματιστεί κανείς, σίγουρα θα αφορά την Ελλάδα», είπε στο νησί της Αστυπάλαιας του Αιγαίου.

Η Ελλάδα διαθέτει έναν τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου και σχεδιάζει να κατασκευάσει ακόμη δύο εγκαταστάσεις LNG, η μία από τις οποίες αφορά σε πλωτή εγκατάσταση στα ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης.

Η χώρα επεκτείνει το ηλεκτρικό της δίκτυο για να μπορέσει να αξιοποιήσει περισσότερο τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αναμένεται επίσης σύνδεση φυσικού αερίου με τη Βουλγαρία μέσω αγωγού, ο οποίος αναμένεται να είναι έτοιμος τον επόμενο μήνα, είπε.

Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έχουν δηλώσει ότι αναζητούν τρόπους για να επεκτείνουν τις εισαγωγές και την αποθήκευση LNG από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος, καθώς και να εισάγουν φυσικό αέριο από άλλες αγορές και να επιταχύνουν τη μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Το δημοσίευμα αναφέρθηκε στο ταξίδι του πρωθυπουργού στην Αστυπάλαια.

«Αυτό που βλέπετε εδώ είναι μια ματιά στο μέλλον», είπε στο πίσω μέρος ενός λόφου διάσπαρτου με παραδοσιακά ασβεστωμένους ανεμόμυλους.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι το φυσικό αέριο είναι μόνο ένα μεταβατικό καύσιμο και έχει δεσμευτεί να ενισχύσει τη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ελπίζει ότι η Αστυπάλαια, μετατρεπόμενη σιγά σιγά σε ένα καταπράσινο νησί, θα μπορούσε να γίνει πρότυπο για όλα τα ελληνικά νησιά.

«Ο άνεμος και ο ήλιος που έχουμε εδώ παράγουν τη φθηνότερη δυνατή ηλεκτρική ενέργεια, σε αφθονία και είναι δική μας, δεν χρειάζεται να βασιζόμαστε σε κανέναν άλλον», είπε.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε βέβαιος ότι η Ελλάδα δεν θα αντιμετωπίσει προβλήματα ηλεκτροδότησης κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, της τουριστικής περιόδου αιχμής, όταν αυξάνεται η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας για αιρκοντίσιον και συστήματα ψύξης.

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τόσο οι ανεμογεννήτριες όσο και οι ηλιακοί συλλέκτες, θα λειτουργούν σε πλήρη δυναμικότητα, είπε, ενώ η Ελλάδα, η οποία απομακρύνεται από τον λιγνίτη, έχει ακόμα ορισμένες μονάδες λιγνίτη που λειτουργούν ως εφεδρεία και επαρκή αποθέματα αερίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.