Προτάσεις ΤΕΕ/ΤΚΜ για τη θωράκιση της χώρας έναντι της κλιματικής αλλαγής

Προτάσεις ΤΕΕ/ΤΚΜ για τη θωράκιση της χώρας έναντι της κλιματικής αλλαγής
Παρασκευή, 01/09/2023 - 09:08

Τέσσερις παρεμβάσεις σε θέματα Πολιτικής Προστασίας, Ασφάλειας και Ανθεκτικότητας έναντι των ακραίων φαινομένων της Κλιματικής Αλλαγής πρότεινε το τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας στο υπόμνημα που έθεσε υπόψη του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη ο πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του επιμελητηρίου Γιώργος Τσακούμης, στο πλαίσιο της καθιερωμένης σύσκεψης του πρωθυπουργού με τους επιστημονικούς φορείς, που πραγματοποιήθηκε ενόψει της ΔΕΘ.

Συγκεκριμένα, το ΤΕΕ/ΤΚΜ πρότεινε α) την άμεση επικαιροποίηση των προδιαγραφών μελετών νέων υποδομών και συντήρηση υφισταμένων αλλά και των μέτρων, όπως πυροπροστασίας και πυρασφάλειας, δεδομένων της συχνότητας και της έντασης φαινομένων που μέχρι προσφάτως θεωρούσαμε ακραία β) ενίσχυση της δημόσιας διοίκησης και εκσυγχρονισμό οργανογραμμάτων με προσανατολισμό στην παρακολούθηση και στον σχεδιασμό για αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων γ) βελτίωση των συστημάτων παρακολούθησης και αξιολόγησης όλων των αιτίων που δημιουργούν τα φαινόμενα με στόχο την έγκαιρη προειδοποίηση και – μέχρις ενός βαθμού – την πρόληψη των καταστροφών δ) πλήρως οργανωμένη καταχώριση και άμεση πρόσβαση στο σύνολο της ψηφιακά διαθέσιμης γεωπληροφορίας για το σύνολο της επικράτειας.

Επισήμανε ακόμη τον πρώτιστο ρόλο του Χωροταξικού Σχεδιασμού που με βάση και τα θέματα ασφάλειας, προστασίας και ανθεκτικότητας, προσδιορίζει την χωροθέτηση χρήσεων, τη φέρουσα ικανότητα, τα θέματα δόμησης κλπ.

Σε ό,τι αφορά τη Θεσσαλονίκη, το ΤΕΕ/ΤΚΜ μέσω του υπομνήματος επανέφερε το ζήτημα του Στρατηγικού Χωρικού Σχεδιασμού, με την επισήμανση ότι «η ανυπαρξία στοιχειώδους, θεσμικά κατοχυρωμένου δομικού σχεδιασμού είναι απολύτως ασύμβατη με οποιαδήποτε αρχή αναπτυξιακού σχεδιασμού, αλλά και πλήρως απαξιωτική για το δεύτερο μεγαλύτερο Πολεοδομικό Συγκρότημα της Ελλάδας». Υπενθύμισε δε τις προτάσεις του για σύσταση Ειδικής Γραμματείας, για αναβάθμιση του Τμήματος Μητροπολιτικού Σχεδιασμού σε Διεύθυνση και για άμεση σύνταξη νέου Στρατηγικού και Χωροταξικού Σχεδίου, χαιρετίζοντας το γεγονός ότι ευοδώνεται προς το παρόν η πρότασή του για άμεση εκπόνηση του Ειδικού Παραρτήματος του Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου (με συγκρότηση Ομάδας Εργασίας).

Στο Υπόμνημα περιλαμβάνεται επίσης αναφορά στα μεγάλα έργα εθνικής σημασίας, και κυρίως αυτά που αφορούν στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και στη Σιδηροδρομική Εγνατία.

Το ΤΕΕ/ΤΚΜ, όπως αναφέρθηκε στη σύσκεψη, «θεωρεί το Λιμάνι, το Παραθαλάσσιο Μέτωπο και τη Διεθνή Έκθεση ως πυλώνες της ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης» και πως «οι συνδέσεις του Λιμένα με τα δίκτυα μεταφορών είναι έργα πρώτης προτεραιότητας και πρέπει να προχωρήσουν άμεσα για την επίτευξη του στόχου των συνδυασμένων εμπορευματικών μεταφορών».

Για τη Σιδηροδρομική Εγνατία επισημάνθηκε πως το ΤΕΕ/ΤΚΜ χαιρέτισε το ξεκίνημα των διαδικασιών ενός σπουδαίου έργου, του οποίου την υλοποίηση είχε προτείνει με μελέτη και τεκμηρίωση από το 2004, αλλά το έργο έχει καθυστερήσει «ενώ "στο ίδιο πλαίσιο της ανάγκης προώθησης του σιδηροδρόμου ως μέσου μετακίνησης και μεταφοράς χρειάζεται να προχωρήσει και ο Προαστιακός ως μέσον σύνδεσης της Θεσσαλονίκης με τα αστικά κέντρα της Κεντρικής Μακεδονίας και ο Δυτικός Προαστιακός", καθώς και ότι «το δυστύχημα των Τεμπών θα πρέπει να λειτουργήσει ως μάθημα και όχι ως τροχοπέδη».

Μέσω του υπομνήματος επισημάνθηκαν τέλος «τα σοβαρότατα προβλήματα που έχουν προκαλέσει η πολιτική της Κυβέρνησης, καθώς και των προηγούμενων Κυβερνήσεων στην Τεχνική Παιδεία και κατά συνέπεια σε επαγγέλματα με άμεσο αντίκτυπο στην ασφάλεια των πολιτών και στην ανάπτυξη της χώρας».